Denneweg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd hebt, kun je dit sjabloon verwijderen. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.

De Denneweg in Den Haag is een oude straat in het centrum van de hofstad. Er zijn nog diverse panden uit de 18de eeuw.

De Denneweg loopt van het Lange Voorhout naar de Mauritskade, hoewel het eerste stukje de Vos en Tuinstraat heet. De nummers lopen van het centrum naar de Mauritskade, de even nummers zijn aan de linkerkant.
Aan de linkerkant staat nummer 2 op de hoek van de Kazernestraat, tot aan de Mauritskade zijn links geen zijstraten. Aan de rechterkant begint de Denneweg bij de Maliestraat, een klein straatje met een aantal restaurants. Iets verder zijn de Hooistraat en de Spekstraat, die beide naar de Hooikade gaan.

De straatnaam[bewerken]

De eerste houten huisjes werden hier rond het einde van de 14e-eeuw gebouwd. De Duineweg, zoals de Denneweg toen heette, liep slingerend door de duinen naar de zee. Het verlengde van de Denneweg heet tegenwoordig de Frederikstraat, vernoemd naar de Frederikskazerne die er in 1770 werd gebouwd.
De drukte in de Duineweg verminderde tijdelijk toen de Scheveningseweg in 1653 werd aangelegd, waardoor een kortere en betere verbinding tussen het centrum en de haven ontstond.

Monumentale panden[bewerken]

Het hoekpand bij de Spekstraat was vroeger de grootste sigarenhandel van Nederland, met filialen in de Hoogstraat, de Prinsestraat, de Wagenstraat, Spuistraat en de Zoutmanstraat. Zoals in het uitgesneden houtwerk op de gevel te lezen valt hadden zij 'speciale blikken voor Indiën' en leverden zij 'Havana en Manilla sigaren'.

Opvallend is ook nummer 56, gebouwd door architect Jan Willem Bosboom (1860-1928). De toonzaal werd in 1898 gebouwd voor meestersmid Egbertus Beekman, die zelf op de Hooigracht 9 woonde. Er werd 45.000 kg ijzer in verwerkt. Achter de winkel is een pakhuis, dat nu theater PePijn aan de Nieuwe Schoolstraat huisvest. In de jaren 1980 was er een bioscoop in het pand gevestigd. Het ijzer werd in 2005 groen geverfd, daarvoor was het jarenlang wit. Een kopie van de gevel is sinds 2001 te zien in Haagsche Bluf, waar het ijzer nog wit is.

Onopvallend is de plaquette die in 1984 bij de poort van nummer 74 werd geplaatst ter herinnering aan Siewert de Koe.

Hofjes[bewerken]

Er zijn enkele hofjes in de Denneweg, gebouwd in de 18e-eeuw, allemaal met even huisnummers: Het Lissabon (nrs 34-42) uit 1770, het Henriëtte Hofje of Denneweghofje (nrs 72-83) uit 1829, het Hofje van Kuypers (nrs 144-178) uit 1773 en het Susanna Zürkann Hofje dat tussen 1768 en 1773 gebouwd werd.

Tegenwoordig is de Denneweg een winkelstraat. Er zijn veel antiekwinkels en restaurants.