Denniz PoP

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dag Krister Volle (Botkyrka, 26 april 1963Solna, 30 augustus 1998), beter bekend onder zijn artiestennaam Denniz PoP, was een Zweeds dj en liedschrijver maar bovenal producer. Hij was veelal samen met collega-producer Max Martin verantwoordelijk voor een groot deel van de veelal uit Zweden afkomstige pop- en dancemuziek. Volle componeerde en schreef grote hits voor onder meer Dr. Alban, Ace of Base, Leila K, E-Type, Herbie, Backstreet Boys, N Sync, Army of Lovers, Rednex, Robyn, Jessica Folcker, Solid Harmonie, Five, en Britney Spears.

Volle heeft een grote bijdrage geleverd aan het succes van de Zweedse muziekindustrie in de jaren ’90. Ook buiten Zweden hield hij zich bezig met het creëren van succesnummers. Zo stond hij aan de wieg van de eerste grote hit van zowel Britney Spears als de Backstreet Boys.

Volle overleed op 30 augustus 1998 in een ziekenhuis in Stockholm op slechts 35-jarige leeftijd aan kanker. Zangeres Jessica Folcker was toen zijn 12 jaar jongere vriendin. Hij werd in 2016 opgenomen in de Swedish Music Hall of Fame.