Bolletjeskers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dentaria bulbifera)
Bolletjeskers
Bolletjeskers
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Brassicales
Familie:Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht:Cardamine (Veldkers)
Soort
Cardamine bulbifera
(L.) Crantz
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Bolletjeskers op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Bolletjeskers (Cardamine bulbifera, synoniem: Dentaria bulbifera), soms ook knoldragende tandveldkers genoemd, is een overblijvende plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicaceae). De soort komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en Zuidwest-Azië. De plant komt zeer zeldzaam voor in Zuidoost-België en is daar wettelijk beschermd.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De plant wordt 25-60 cm hoog, heeft een rechtopgaande, onvertakte, met een bebladerde stengel en een vlezige, geschubde, 2-3 mm dikke wortelstok. Aan de stengel zitten meer dan zes bladeren en deze is alleen onderaan bezet met korte haren. In de bladoksels van de bovenste stengelbladeren zitten kleine, ongeveer 3-7 mm lange, ei- tot kogelvormige bruinviolette of zwartpaarse broedbolletjes.

De bladeren zijn oneven geveerd met zeven ongesteelde, aan beide einden spitse blaadjes. De 3-10 cm lange, lancetvormige blaadjes hebben een gezaagde rand met korte haartjes.

Bolletjeskers bloeit van april tot in juni met bleekviolette tot paarsroze (soms witte) bloemen, die in een korte tros zitten. De tros bestaat uit met vier tot twaalf bloemen. De omgekeerd-eironde kroonbladen zijn 13-20 mm lang. De groene kelk is 5-7 mm lang en de kelkblaadjes hebben aan de top een bleekviolette vliezige rand.

De 2-3,5 mm lange en 2,5 mm brede vrucht is een hauw. Bolletjeskers plant zich hoofdzakelijk vegetatief voort door de wortelstokken en broedbolletjes (Bulbillen). Na drie tot vier jaar groeit uit het afgevallen broedbolletje een scheut.

Standplaatsen[bewerken | brontekst bewerken]

Bolletjeskers komt voor in loofbossen op vochtige, voedselrijke, kalkhoudende grond.

Namen in andere talen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duits: Zwiebel-Zahnwurz
  • Engels: Coralroot, Coral-Wort, Coralroot Bittercress
  • Frans: Dentaire à bulbilles

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]