Denuvo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Denuvo
Logo
Ontwikkelaar(s) Denuvo Software Solutions GmbH
Uitgebracht 2014
Status Actief
Besturingssysteem Microsoft Windows
Categorie kopieerbeveiliging
digitaal rechtenbeheer
Licentie(s) Propriëtair
Website Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Denuvo is software voor kopieerbeveiliging en digitaal rechtenbeheer die is ontwikkeld door het Oostenrijkse Denuvo Software Solutions GmbH. Men kondigde eind augustus 2018 aan dat het ook antivalsspeelsoftware ging ontwikkelen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Denuvo beperkt de mogelijkheden voor debuggen, reverse-engineering en het wijzigen van bestanden die worden gebruikt door DRM-systemen. Hierdoor kan de software alleen worden uitgevoerd met een legaal verkregen softwarelicentie. Spellen met Denuvo vereisen een online activatie.

Het eerste computerspel dat werd voorzien van Denuvo is FIFA 15. Begin 2018 werd het bedrijf onderdeel van het Nederlandse Irdeto.[1]

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

Kritiek die op de software wordt gegeven is dat het zorgt voor verminderde prestaties en langere laadtijden voor sommige computerspellen, met name op oudere computers.

Zo kreeg op 14 maart 2020 het spel Doom Eternal een patch waarbij Denuvo werd geactiveerd in de pc-versie om zo valsspelen in het multiplayergedeelte tegen te gaan. Het leidde tot vele boze reacties van spelers. Als gevolg hierop verwijderde id Software de controversiële antivalsspeelsoftware.[2]

Lijst met spellen[bewerken | brontekst bewerken]

Een selectie van computerspellen waarbij Denuvo is geïmplementeerd:

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]