Der Eigene

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Der Eigene
Een hardcover-uitgave van Der Eigene, in 1906
Een hardcover-uitgave van Der Eigene, in 1906
Genre LGBT
Doelgroep(en) Homoseksuelen
Frequentie Variërend
Oplage Vermoedelijk 1500
Eerste editie 1896
Laatste editie 1932
Land(en) Vlag van Duitsland Duitsland
Taal Duits
Uitgeverij(en) Adolf Brand
Portaal  Portaalicoon   Media

Der Eigene was een van de eerste homotijdschriften ter wereld en werd van 1896 to 1932 gepubliceerd door Adolf Brand in Berlijn. Zelf droeg Brand poëzie en artikels bij. Andere medewerkers waren Benedict Friedlaender, Hanns Heinz Ewers, Erich Mühsam, Kurt Hiller, Ernst Burchard, John Henry Mackay, Theodor Lessing, Klaus Mann en Thomas Mann, alsook kunstenaars Wilhelm von Gloeden, Fidus en Sascha Schneider. Het tijdschrift had waarschijnlijk een gemiddelde van 1500 abonnees per uitgave, maar exacte cijfers bestaan niet. De ondertitels waren Monatschrift für Kunst und Leben (1896-'99), Zeitschrift für Freundschaft und Freiheit (1919) en Ein Blatt für männliche Kultur (1920-1931). Der Eigene bestond uit zowel cultureel, artistiek als politiek materiaal en het tijdschrift bevatte onder andere poëzie, proza politieke manifesten en naaktfotografie.

Geschiedenis[bewerken]

De titel van het tijdschrift, Der Eigene, is ontleend aan het klassieke anarchistische werk Der Einzige und sein Eigentum (1844) van Max Stirner. In de eerste jaargangen volgde het tijdschrift de filosofie van Stirner, alsook andere anarchistische ideologieën. In de jaren twintig maakte het tijdschrift echter een ommezwaai en steunden ze de liberale democratie van de Weimarrepubliek en ook de Sociaaldemocratische Partij van Duitsland.

Adolf Brand moest regelmatig vechten tegen de Duitse censuur. In 1903 werd een rechtszaak tegen Der Eigene aangespannen wegens het publiceren van het gedicht Die Freundschaft.[1] De rechtszaak werd echter gewonnen door redacteur Brand, doordat het gedicht bleek te zijn geschreven door Friedrich Schiller.

In 1933, toen Adolf Hitler aan de macht kwam, werd het huis van Adolf Brand doorzocht en werden alle materialen voor de uitgave van Der Eigene in beslag genomen en aan Ernst Röhm gegeven.