Naar inhoud springen

Der Neue Pauly

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Der Neue Pauly is een encyclopedie in het Duits voor de oudheid. Het was de tweede poging om een naslagwerk te maken dat even goed moest zijn als de 84-delige Real-encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft (1893-1983), het toenmalige standaardwerk, dat ook wel kortweg Pauly of Pauly-Wissowa wordt genoemd.

De eerste poging was Der Kleine Pauly, waarmee geprobeerd werd de oorspronkelijke Pauly te vernieuwen. Men besloot al snel dat een volledig nieuw werk nodig was en ging over tot het schrijven van Der Neue Pauly. Deze had meer succes dan zijn voorganger en is voor vele zaken het nieuwe naslagwerk.

Een soortgelijke encyclopedie, maar die maar uit een deel bestaat, is de Oxford Classical Dictionary.

De gegeven namen zijn de uitgevers.

  • (de) A Pauly, G Wissowa, W Kroll en anderen. Real-Encyclopädie der classischen Altertumswissenschaft. 1893-1983. 84 delen, op Google Books. band 2 en band 6
  • (de) K Ziegler en W Sontheimer. Der Kleine Pauly. Lexikon der Antike. Auf der Grundlage von Pauly's Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft, 1964-1975. vijf delen
  • (de) H Cancik en H Schneider, Der Neue Pauly. Enzyklopädie der Antike, 1996-2003. 21 delen
Werken van of over dit onderwerp zijn te vinden op de pagina Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft op de Duitstalige Wikisource.
Zie de categorie Paulys Realencyclopädie der classischen Altertumswissenschaft van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.