Derde Wereldoorlog

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Naoorlogs stripverhaal over een mogelijke Derde Wereldoorlog

Nadat de Tweede Wereldoorlog overvloeide in een wapenwedloop tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, verwachtten veel mensen een Derde Wereldoorlog. De beide landen zouden daarbij niet schromen hun kernwapens in te zetten. Deze kernoorlog zou het einde inluiden van het bestaan van de mensheid. Tijdens de Koude Oorlog is het inderdaad een aantal malen bijna uitgelopen op een dergelijke ramp. De dreiging van een Derde Wereldoorlog als gevolg van de nucleaire wapenwedloop had ook vele antikernwapenprotestbewegingen tot gevolg. Deze organiseerden wereldwijd protestmanifestaties zoals in Nederland het verzet tegen de plaatsing van kruisraketten.

Kernoorlog in de literatuur[bewerken]

In de jaren 1950-1990 verschenen er veel boeken en films, vooral in de Engelstalige wereld, die mogelijke aanleidingen tot en de gevolgen van een kernoorlog beschreven. Een bekende film over een dergelijke ramp is The Day After.

In sciencefiction wordt dikwijls een wereld beschreven (ver) na een Derde Wereldoorlog waar de wereld door de fall-out van kernwapens bevolkt wordt door mutanten. De weinige mensen die er nog zijn vechten dan om hun voortbestaan en proberen dan weer een nieuwe beschaving op te zetten. De verre nakomelingen van de overlevenden van de kernoorlog verwijzen dikwijls naar het verleden als een 'gouden tijd van de Ouden' die door een soms niet nader gedefinieerde ramp ten onder ging. In veel verhalen komt als reactie hierop een religieuze dictatuur tot stand die andersdenkenden onderdrukt. Bijvoorbeeld John Wyndham schreef hierover het bekende The Chrysalids (1955) (nl: De Getekenden) dat een paar duizend jaar na een kernoorlog speelt.

In het Nederlandse taalgebied beschreef Thea Beckman een wereld na een kernoorlog in haar boek Kinderen van Moeder Aarde (1985).

Volgens bepaalde uitleggingen van de christelijke eschatologie zou een Wereldoorlog plaatsvinden tijdens de Grote Verdrukking en gevoerd worden onder leiding van de antichrist. Een wereld na een kernoorlog wordt daarom ook wel beschreven als een zogenaamde post-apocalyptische wereld (het woord verwijst naar het einde der tijden zoals beschreven in de Apocalyps, de Openbaring van Johannes).

Citaat[bewerken]

Aanhalingsteken openen Ik weet niet met welke wapens de derde wereldoorlog uitgevochten zal worden, maar de vierde wereldoorlog wordt uitgevochten met stokken en stenen.
Aanhalingsteken sluiten

Zie ook[bewerken]