Dergue

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
ሪፐብሊክ
 Keizerrijk Ethiopië 1974 – 1987 Democratische Volksrepubliek Ethiopië 
(Details) (Details)
Kaart
Algemene gegevens
Hoofdstad Addis Abeba
Regering
Regeringsvorm Militaire junta

Dergue of Derg (Amhaars: ደርግ), officieel Provisorische Militaire Bestuurlijke Raad (Amhaars: የኅብረተሰብአዊት ኢትዮጵያ ጊዜያዊ ወታደራዊ መንግሥት, Ye-Hebratasabʼāwit Ītyōṗṗyā Gizéyāwi Watādarāwi Mangeśt), was de benaming voor een in september 1974 in Ethiopië opgericht bestuursorgaan, nadat er een einde was gemaakt aan de monarchie van keizer Haile Selassie I van Ethiopië. De Dergue werd geleid door brigadegeneraal Tafari Benti en door majoor Mengistu Haile Mariam. De eerste werd in 1977 omgebracht, waarna de macht geheel in handen kwam van Mengistu die tot kolonel werd gepromoveerd en tevens het voorzitterschap van de Dergue op zich nam.

De Dergue werd daarna het voorlopige bestuursorgaan van de Volksrepubliek Ethiopië. In 1987 werd de Dergue opgeheven toen Mengistu Haile Mariam president werd van de Democratische Volksrepubliek Ethiopië.

Over de oorlogsmisdaden en mensenrechtenschendingen die werden gepleegd onder het regime van de Dergue en Mengistu verscheen in september 1991 het rapport Evil Days, 30 years of war and famine in Ethiopia van Africa Watch.[1]

Lijst van voorzitters van de Dergue 1974-1987[bewerken | brontekst bewerken]