Derk Spitzen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Derk Gerard Willem Spitzen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Derk Spitzen
Derk Spitzen 1948 (1).png
Algemene informatie
Volledige naam Derk Gerard Willem Spitzen
Geboren 18 maart 1896
Overleden 26 januari 1957
Partij partijloos
Titulatuur Mr.
Politieke functies
1948-1951 Minister van Verkeer en Waterstaat
Parlement.com (biografische informatie)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Derk Gerard Willem Spitzen (Wageningen, 18 maart 1896 - 's-Gravenhage, 26 januari 1957) was een Nederlands politicus en top-ambtenaar.

Derk Spitzen, zoon van de Groninger dichter en schrijver Geert Spitzen (Geert Teis Pzn.) en Jantina Elsina Brouwer, doorliep een lange ambtelijke loopbaan, onder meer bij Binnenlandse Zaken. Hij was secretaris-generaal van Verkeer en Waterstaat. In de oorlogstijd werd hij door de Duitsers ontslagen vanwege zijn weigering tot samenwerking met de bezetter.

In 1948 werd Spitzen, als partijloze, minister in het kabinet-Drees-Van Schaik. Spitzen was, doordat hij partijloos was, enigszins 'gehandicapt' in politieke debatten. Wist wel wettelijke regelingen voor het personenvervoer per auto(bus) en voor de verhouding van de Staat met de KLM tot stand te brengen. Hij was een artistiek begaafde minister, die zich meer thuis voelde in de anonimiteit van de ambtelijke wereld dan in de politiek. Hij werd door veel Kamerleden gewaardeerd vanwege zijn vakkennis.

Trivia[bewerken]

Spitzen was een getalenteerd pianospeler. Tijdens zijn studententijd had hij piano gestudeerd bij de pianist Marinus Flipse.

Minister van Verkeer en Waterstaat mr. D.G.W. Spitzen reikt in Gilze-Rijen een vliegbrevet uit aan een leerling van de Rijksluchtvaartschool (30 maart 1950)


Voorganger:
J.R.H. van Schaik
Minister van Verkeer en Waterstaat
1948-1951
Opvolger:
H.H. Wemmers