Derwisjstaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Daraawiish
دولة الدراويش
1896 – 1920 Brits-Somaliland 
Dervish flag.svg
(Details)
Kaart
1915
1915
Algemene gegevens
Hoofdstad Taleh
Talen Somalisch, Arabisch
Religie(s) Soennisme
Regering
Regeringsvorm Monarchie
Staatshoofd Sultan

De Derwisjstaat (Somalisch: Dawlada Daraawiish, Arabisch: دولة الدراويش) was een Somalische islamitische staat die in 1896 werd gesticht door Mohammed Abdullah Hassan.

Deze religieuze en nationalistische leider rekruteerde Somalische soldaten in de Hoorn van Afrika en wist zo een loyaal leger te vormen. Met dit leger wist Hassan een sterke staat op te richten en gebieden te veroveren waarop aanspraak gemaakt werd door Somalische sultans, de Ethiopiërs en de Europese koloniale grootmachten, met name de Britten, Italianen en de Fransen. In de westerse wereld kreeg de Derwisjstaat bekendheid door het succesvol weerstaan van vier Britse militaire expedities en door het Britse leger te dwingen zich naar de kustgebieden terug te trekken. Diverse landen erkenden de Derwisjstaat dan ook als een onafhankelijke staat en het land was een bondgenoot van het Ottomaanse Rijk en het Duitse Keizerrijk.

In 1920 werd de Derwisjstaat door de Britten ten val gebracht na luchtaanvallen op de hoofdstad Taleh. De staat wist zich onafhankelijk te houden gedurende de wedloop om Afrika, en bleef de enige onafhankelijke islamitische macht in Afrika gedurende en na de Eerste Wereldoorlog.

De hoofdstad van de Derwisjstaat, Taleh

Zie ook[bewerken]