Desertec

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Logo van het DESERTEC Foundation
Een studie van het Duitse Lucht- & Ruimtevaartcentrum heeft geconcludeerd dat slechts een klein deel van de Sahara nodig is voor de elektriciteitsopwekking. De drie vierkanten in de figuur geven respectievelijk de benodigde oppervlakte voor de wereld, de 25 EU-landen en Duitsland weer.

Desertec of het The Desertec Industrial Initiative (DII) is een project opgericht door een consortium van banken, bedrijven en verzekeringsmaatschappijen, aanvankelijk van Duitse origine, inmiddels uitbreidend met deelnemers uit verschillende landen in Europa, het Midden-Oosten en Noord-Afrika verenigd in DII GmbH. Bedoeling is om in zonrijke gebieden, zoals de Sahara of het Midden-Oosten, gigantische zonthermische centrales, windparken of zonnepanelen te bouwen en zo te voorzien in een deel van de energiebehoefte van Europa. De meeste energie zou komen van de zonthermische centrales. Dit megaproject werd in juli 2009 voorgesteld in München.

Ambities[bewerken]

Bij de betrokken ondernemingen bevinden zich onder meer Deutsche Bank, de energiegroepen E.ON en RWE, Siemens AG, de herverzekeraar Munich Re, het Spaanse Abengoa Solar en het Algerijnse Cevital.

Desertec hoopt tegen het jaar 2050 zo'n 15% van Europa's elektriciteit te kunnen leveren.[1] Op de langere termijn is 100% van Europa's elektriciteit leveren zeker haalbaar.

Om de plannen te realiseren wordt wel genoemd dat een investering van meer dan € 400 miljard in meer dan 40 jaar nodig zou zijn. Naast de realisatie van 130 km² aan zonnecentrales, komen er een of meerdere intercontinentale hoogspanningskabels op basis van gelijkstroom (de zogenoemde HVDC) waarvan de kosten worden geraamd op € 20 miljard.

Er is gekozen voor energieopwekking door middel van thermische zonne-energie. Hierbij vangt een netwerk van parabolische spiegels zonnestralen op die geconcentreerd worden op een buis met speciale olie, die door de zon tot 500°C wordt verwarmd. Deze oliebuizen geven hun warmte vervolgens af aan stoomturbines, waarmee elektriciteit wordt opgewekt. De inzet van PV technologie en windparken behoort tevens tot de mogelijkheden van het Desertec Industrial Initiative.

Tussen de start van de werken (vanaf 2012) en de oplevering van de eerste stroom voorziet men 10 jaar.

Volgens het Duitse Siemens is een gebied van 300 bij 300 kilometer in de Sahara genoeg om de hele planeet te voorzien van energie.

Op 30 oktober 2009 is Paul van Son, een voormalige directeur bij Essent en Econcern, benoemd tot CEO van DII GmbH (het "Desertec Industrial Initiative").

Resultaten[bewerken]

Eind 2012 kampte het project met tegenwind. Medeoprichter Siemens heeft besloten zich terug te trekken – in lijn met het besluit om te stoppen met de productie van zonnepanelen – en ook Bosch verlaat het consortium.[2] Bosch, dat onder meer aandrijvingen en regelsystemen maakt en binnen Desertec funderingen zou bouwen voor zonnecollectoren die met de zon meedraaien, heeft last van een dalende omzet.[2]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]