Design Biennale Interieur Kortrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Tijdens de Design Biënnale Interieur Kortrijk 2012 werd een reuzeversie van een stoel op de Grote Markt geplaatst om de nieuwsgierigheid van de voorbijgangers te prikkelen.

De Biënnale Interieur Kortrijk is een toonaangevende internationale design-biënnale voor hedendaagse vormgeving in de Belgische stad Kortrijk die voor het eerst werd georganiseerd in 1968. De beurs wordt door de Biennale Interieur vzw om de twee jaar georganiseerd in de maand oktober van de even jaren en vindt telkens plaats in het beurzencomplex Kortrijk Xpo. Tijdens deze beurs tonen interieurfabrikanten hun nieuwe of vernieuwende interieurproducten aan zowel een vakpubliek als aan het grote publiek. Gaandeweg zijn naast de beurs zelf ook tal van nevenactiviteiten ontstaan rondom het evenement: het uitnodigen van een eregast, de Design for Europe-wedstrijd (vanaf 1970), the YoungDesignersFair, Design at Work, Exterieur, debatten en lezingen.

Geschiedenis[bewerken]

In 1968 werd in Kortrijk, in de toenmalige 'Hallen van Kortrijk', de eerste designbeurs Interieur georganiseerd. De beurs groeide jaar na jaar uit tot een van de meest gerespecteerde designbeurzen in heel Europa en geniet internationale erkenning en aanzien.

Jaar na jaar werden belangrijke investeringen gemaakt in geïnspireerde nevenactiviteiten: een eregast, de Design for Europe-wedstrijd (vanaf 1970), debatten en lezingen. Vanaf de editie in 2012 wordt het parcours van de biënnale voor het eerst ook doorgetrokken in de binnenstad van Kortrijk, waar de biënnale zal plaatsvinden op diverse locaties op het Buda-eiland. In 2014 werd de biennale nog verder in de stad getrokken met locaties als de Budatoren, de budafabriek, het Broelmuseum, de Broeltorens en de Broelschool. In 2016 zal de beurs zich concentreren rond de Xpo in Kortrijk en de site van het Vlasmuseum in het centrum.

1rightarrow blue.svg Zie ook: Lijst van Design Biënnales Interieur Kortrijk voor een overzicht doorheen de jaren.

Eregasten[bewerken]

Wereldberoemde ontwerpers werden als eregast uitgenodigd, onder wie:

Interieurprijzen[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Lijst van Design Biënnales Interieur Kortrijk voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Design at Work en de Belgian Design Awards[bewerken]

In 2008 kondigde de Biennale Interieur vzw een nieuw evenement aan met de naam 'Design at Work'. De aandacht gaat daarbij uit naar onder meer innovatie, productontwikkeling en vormgeving. De organisatie van de eerste Belgian Design Awards met de thema's care, communicatie, home, vrije tijd, mobiliteit en werk, was een onmiddellijk succes. Tegelijkertijd werd er tevens een aparte tentoonstelling geopend onder de naam 'Solutions for the ordinary-extraordinary'. Deze expositie toonde producten, materialen en diensten voor de toekomst, nieuwe merken, creatieve oplossingen voor morgen, producten die onlangs op de markt kwamen, prototypes, zowel als lezingen en workshops over de toekomst van het vakgebied.

Designer of the Year[bewerken]

Op initiatief van de "Biennale Interieur vzw" in samenwerking met Knack en Le Vif Weekend wordt deze prijs uitgereikt. Deze uitreiking krijgt de steun van het Design museum Gent en Grand-Hornu Images.

Externe link[bewerken]