Naar inhoud springen

Design Museum Den Bosch

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Design Museum Den Bosch
Design Museum Den Bosch
Locatie De Mortel 4 's-Hertogenbosch
Type Moderne kunst
Opgericht 1972
Personen
Directeur Timo de Rijk
Huisvesting
Architect BiermanHenket architecten
Gebouwd 2011-2013
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Design Museum Den Bosch (tot juni 2018: Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch) is een museum voor design en vormgeving in 's-Hertogenbosch. Het is gespecialiseerd in keramiek en sieraden en is lid van de International Council of Museums en van de Museumvereniging.

Sinds mei 2013 is het museum gevestigd in een nieuw pand grenzend aan en verbonden met het Noordbrabants Museum met een eigen ingang op De Mortel.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van het museum begon in 1956 als de toenmalige Koninklijke Academie voor Kunst en Vormgeving in 's-Hertogenbosch haar eerste internationale tentoonstelling organiseert. Ook werd er begonnen met de aanleg van een studiecollectie op het gebied van keramiek. Hieruit ontstond de Gemeentelijke Tentoonstellingsdienst, die in 1972 verzelfstandigde. Een onderkomen werd gevonden in het gebouw het Kruithuis. Ook de Stichting Uitleen Beeldende Kunst werd hier gevestigd. De collectie keramiek verhuisde mee, maar deze verdween in 1981 in verschillende depots. De naam werd ook veranderd naar Museum Het Kruithuis. In 1988 ging het museum ook sieraden verzamelen. Ook deze verzameling is internationaal, de geschiedenis ervan gaat terug tot 1950.

De status van museum voor hedendaagse kunst verwierf het museum in 1985. Een proces van professionalisering trad in. Het Internationaal Tentoonstellingsprogramma kreeg een scherper profiel en werd ambitieuzer opgezet. De registratie van de kunstcollectie en de bibliotheek van het museum werd geautomatiseerd. Er werden meer activiteiten georganiseerd, zoals rondleidingen, lezingen en excursies. Hierdoor groeide ook het aantal bezoekers.

Door de groei van de collecties en de professionalisering van het museum werd al snel duidelijk dat Het Kruithuis niet meer voldeed aan de wensen van de museumdirectie. In 1994 besloot het gemeentebestuur van de gemeente 's-Hertogenbosch om het museum uit te breiden met nieuwbouw op de bestaande locatie. Er werd een nieuw onderkomen ontworpen, waarbij het historische pand integraal werd ingepast. In afwachting van het gereedkomen hiervan verhuisde het museum en de kunstuitleen naar een pand aan de Hekellaan, aan de zuidelijke rand van de Bossche binnenstad. Bezwaarprocedures hielden echter de bouw van het pand volgens het ontwerp van de Tsjechische architect Bořek Šípek tegen. In 2002 besloot het gemeentebestuur om de bouw niet door te laten gaan en op een andere locatie, in de binnenstad, een nieuw museum te bouwen. Om die reden was er van 2003 tot het moment van gereedkomen, in 2013, van de nieuwbouw een tijdelijk onderkomen in een voormalig bedrijfspand in het Paleiskwartier, vlak bij het NS-station. De kunstuitleen ging niet naar het Paleiskwartier, maar verhuisde naar een pand aan de Hinthamerstraat.

Het huidige museumgebouw is ontworpen door Hubert-Jan Henket. Het werd in 2013 geopend op een nieuwe locatie. Het is gelegen achter het Noordbrabants Museum, waarmee het ook verbonden is, in het zogenaamde Museumkwartier.

In juni 2018 heeft het museum zijn naam gewijzigd in Design Museum Den Bosch. Het richt zich nu op het tonen van de maatschappelijke betekenis van vormgeving, in het verleden, het heden en de toekomst. Het bereikte een groot publiek met de tentoonstelling Design van het Derde Rijk in 2019-2020.

Sieraden[bewerken | brontekst bewerken]

Het museum is een van de belangrijkste instellingen in Nederland die zich bezighouden met het verzamelen en presenteren van het werk van Nederlandse sieraadontwerpers. Het beheert een collectie van circa 1500 sieraden. De collectie is ontstaan onder Yvonne Joris, voormalig directeur van het museum en beslaat de periode vanaf 1945 tot nu, met nadruk op het werk van Nederlandse en Amerikaanse sieraadontwerpers. De archieven van Gijs Bakker, Marion Herbst en Emmy van Leersum worden er bewaard. Daarnaast bevat de verzameling sieraden van Arman, Jean Arp, César Baldaccini, Louise Bourgeois, Georges Braque, Alexander Calder, Jean Cocteau, André Derain, Max Ernst, Lucio Fontana, Meret Oppenheim Pablo Picasso, Man Ray, Rob Scholte en Carel Visser. Delen van deze collectie worden via Modemuze en Sieradenmuze met een breder publiek gedeeld.

Design van het Derde Rijk[bewerken | brontekst bewerken]

Een expositie over Design van het Derde Rijk in 2019 trok 131.610 bezoekers. De tentoonstelling werd over de hele wereld besproken, van The New York Times tot The Guardian en van El Pais tot Al Jazeera. In Nederland publiceerden zowel de Volkskrant als NRC Handelsblad lovende recensies. Toch was niet iedereen enthousiast. Onder andere de Bond van Antifascisten demonstreerde tegen de expositie, omdat ze vond dat het nazisme erin verheerlijkt werd,[1] iets dat door de Bossche museumdirectie werd tegengesproken. Ook de Duitse pers reageerde terughoudend en vreesde dat de expositie ongewild het nationaalsocialisme op een voetstuk kon zetten.[2]

De nazi-expo trok drie keer meer bezoekers dan een gemiddelde tentoonstelling van het Design Museum Den Bosch. Er was geen enkel museum dat de hele expositie wilde overnemen.[3]

Bibliografie (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Design Museum Den Bosch van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.