Designer Outlet Roermond

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
McArthur Glen Designer Outlet Roermond gezien vanaf de N280.

Het Designer Outlet Roermond is een Outlet Center van het Britse bedrijf McArthur Glen, en biedt 200 internationale designermerken aan. Het center is gelegen aan de rand van de Roermondse binnenstad en is geopend in november 2001. Met meer dan 5,5 miljoen bezoekers per jaar is het een van de grootste attracties in Nederland. Het merendeel van de bezoekers komt uit Nederland, België en Duitsland, en er zijn ook vele internationale toeristen die het Outlet bezoeken.

Geschiedenis[bewerken]

Het Designer Outlet Roermond is gevestigd in een aantal gebouwen van de voormalige Ernst Casimirkazerne. Deze kazerne werd in 1939 in gebruik genomen en diende als onderdak voor enkele grensbataljons, die volgens de minister van Oorlog noodzakelijk werden geacht met de toenemende oorlogsdreiging vanuit Duitsland. In 1940 bezet de Duitse Wehrmacht de kazerne die ten slotte in 1992 door het Nederlandse leger verlaten wordt. Daarna bieden de gebouwen nog voor enkele jaren onderdak aan asielzoekers, totdat in 2000 de meeste gebouwen worden gesloopt. Op het terrein verrijst eind 2001 een winkelcentrum van het Britse bedrijf McArthur Glen, dat in Roermond het eerste Outlet Center - speciaal voor merkartikelen - in Nederland opent.

De komst van het center naar Roermond veroorzaakte veel commotie, vooral bij de winkeliers in de binnenstad. Zij vreesden voor grote concurrentie en waren bang dat de bezoekers van het center de binnenstad links lieten liggen. Direct na het openen bleek dat 40% van de bezoekers ook de binnenstad in ging; het merkendorp bleek het aanbod in de binnenstad juist aan te vullen. Vooral Duitsers brengen een bezoek aan het winkelcentrum te Roermond. Dit heeft met een aantal factoren te maken: de gunstige ligging ten opzichte van Duitsland, het center ligt ongeveer 7 kilometer van de grens; het center ligt in een van de dichtstbevolkte gebieden van Europa: er wonen 21 miljoen mensen op een afstand van anderhalf uur rijden. Het center is op 2 dagen na (25 december en 1 januari) iedere dag geopend.

De eerste fase van het merkendorp bestond uit circa 70 winkels. In 2005 werd begonnen met de bouw van fase 2, een serie van 60 winkels in pseudo Amsterdamse stijl. Anno 2008 telde het merkendorp ongeveer 120 winkels en waren nagenoeg alle ruimten verhuurd. Jaarlijks verwelkomde het center ruim 2,9 miljoen bezoekers.

Een derde uitbreidingsfase is in september 2011 voltooid. Deze fase zorgde voor 7000 m² extra vloeroppervlak waardoor het winkeloppervlak groeide tot 35000 m2. Qua winkelaantal groeit het winkelcentrum van 113 naar 150 winkels. In Roermond bevindt zich vanaf 2011 het grootste outletcenter van de Benelux en Duitsland.

Voor 2017 staat een vierde uitbreidingsfase gepland. Hierna zal het Outlet Center in totaal een oppervlakte van 45.000m² en 200 winkels hebben. Daarmee zal het Serravalle te Milaan dat een oppervlakte heeft van 40.000m² overtreffen. Het zal dan het grootste outletcentrum van Europa zijn.

Voorzieningen[bewerken]

In het Designer Outlet Center liggen ook diverse restaurantjes en cafés. Tevens is er een overdekte kinderspeelplaats en zijn er parkeerterreinen voor ruim 3000 auto's. Vooral op zondagen en op Duitse feestdagen zijn er verkeersregelaars om de verkeersstromen in goede banen te leiden. Tijdens die dagen moet voor parkeerruimte soms worden verwezen naar het naastgelegen industrieterrein.

Kazernevoorterrein[bewerken]

Bij de hoofdingang van het outletcentrum bevindt zich sinds 2006 een ander groot project. Hierin is een parkeergarage voor 400 auto's, 8000 m2 kantoorruimte, 180 appartementen, een amusementshal, een bioscoop met 7 zalen en enkele winkels gebouwd. De passage die de binnenstad met het merkendorp verbindt is tien meter verbreed en uitgebreid met liften en roltrappen. Dit miljoenenproject moet ervoor zorgen dat de binnenstad en het merkendorp beter met elkaar verbonden zijn en elkaar beter aanvullen.

Externe link[bewerken]