OBA live

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Desmet live)

OBA Live (tot de zomer van 2008 Desmet live geheten) is een driewekelijks Nederlands radiopraatprogramma op internet. Presentator is Theodor Holman. Tot 1 januari 2016 was het te beluisteren op Radio 5; op werkdagen van 19.00 tot 20.00u.

Concept[bewerken | brontekst bewerken]

Het bespreekt literatuur en politiek, afgewisseld met livemuziek. Op woensdag en vrijdag werd OBA Live gepresenteerd door Theodor Holman voor de Humanistische Omroep, op dinsdag door Bettine Vriesekoop voor de Boeddhistische Omroep Stichting (vanaf januari 2014), en op donderdag door de IKON met als presentatrice Henriëtte Smit. De uitzending van maandag had een filosofische inslag en werd gemaakt in samenwerking met de VPRO, met Wim Brands als presentator. Alle uitzendingen komen rechtstreeks uit de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en zijn vrij toegankelijk voor het publiek.

Eerder werd de dinsdaguitzending gemaakt door de NTR (presentatie Naeeda Aurangzeb). Voorganger van OBA live was Desmet live, een radiopraatprogramma, eveneens op Radio 5, maar van 18.00 uur tot 19.50 uur, met spraakmakende bekendheden, afgewisseld met livemuziek, vanuit café Desmet in Amsterdam. Het programma werd gemaakt door de Humanistische Omroep, de IKON en LLiNK en gepresenteerd door Pieter Hilhorst, Theodor Holman, Dieuwertje Blok, Francisco van Jole en Mieke Spaans.

In het seizoen 2005-2006 heette het programma 747live. De uitzendingen waar LLiNK voor verantwoordelijk was, kwamen destijds uit Rotterdam.

Sinds 1 januari 2016 worden afleveringen niet meer uitgezonden nadat het verbond met de publieke omroep werd verbroken. De Openbare Bibliotheek Amsterdam is echter met het programma doorgegaan als podcast, waarbij Theodor Holman de presentatie op zich nam.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]