Desmond Gemert

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Desmond Arthur Gemert (Amsterdam, 29 september 1964) is een Nederlands voormalig profvoetballer.

Gemert kwam als verdediger in 1982 samen met coach Tonny Bruins Slot van het failliete FC Amsterdam over naar AFC Ajax. Daar kwam Gemert terecht in de A-jeugd. In zijn eerste seizoen debuteerde hij in een oefenwedstrijd tegen AS Roma in het eerste elftal, maar het zou nog tot 19 maart 1985 duren voordat hij in een officiële wedstrijd speelde in de hoofdmacht[1]. Zijn debuut in de beker tegen PSV ging echter met 2-0 verloren. Een jaar later speelde hij voor het eerst in de basis van het eerste elftal van Ajax tegen FC Utrecht. Op die dag debuteerden ook Aron Winter en Erik Regtop als invallers bij de Amsterdamse club. Toch redde Gemert het niet bij Ajax. Hij speelde in twee seizoenen slechts zeven wedstrijden voor de club[2].

Hij stapte over naar NEC, waar hij vier jaar lang de rechtsbackpositie invulde. De vier seizoenen in Nijmegen kenmerkten zich door periodes van degradatie en promotie. Aan het einde van zijn laatste seizoen degradeerde de club via de nacompetitie weer naar de eerste divisie. Door een andere nacompetitie zag Gemert zich in 1989 genoodzaakt om zich af te melden voor een wedstrijd met het Kleurrijk Elftal van Surinaamse voetballers. Hierdoor ontsnapte hij aan de SLM Ramp. Hij stopte op 27-jarige leeftijd met voetballen op het hoogste niveau; hij wilde terug naar Amsterdam maar kon niet goed aarden in de voetbalwereld. Hij speelde daarna op amateurniveau bij een serie clubs zoals FC De Sloterplas, FC Hilversum, Neerlandia en Stichtse Boys. Hij bouwde af in een lager team van AVV Sloterdijk.

Gemert werkte als barman, bij een uitvaartonderneming en zes jaar bij de gemeente. Uiteindelijk werd hij begeleider van jonge voetbaltalenten. Gemert heeft 3 kinderen. Hij speelde enkele keren bij het veteranenteam van Ajax, Lucky Ajax.

Zie ook[bewerken]