Desteldonk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Desteldonk
Deelgemeente in België Vlag van België
Desteldonk (België)
Desteldonk
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Gent Gent
Fusie 1965
Coördinaten 51° 7′ NB, 3° 47′ OL
Algemeen
Oppervlakte 5,72 km²
Inwoners
(1/1/2020)
857
(150 inw./km²)
Overig
Postcode 9042
NIS-code 44021(D5)
Oude NIS-code 44014
Detailkaart
Kaart van Desteldonk
Locatie in Gent
Portaal  Portaalicoon   België

Desteldonk is een dorp in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van de stad Gent. Tot 31 december 1964 was het een zelfstandige gemeente.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Zoals het onderdeel "donk" in de naam reeds laat vermoeden, is Desteldonk ontstaan op een zandrug die van oost naar west georiënteerd is, aan de rand van het bekken van de Durme (vroeger ook Kale genoemd, nu min of meer het tracé van de Moervaart). De oost-westoriëntering van de zandrug is nog te herkennen in de bewoning van het dorp, die over een afstand van ca. 1,5 km gegroepeerd is langs de Rechtstraat en de Lindestraat.

De eerste historische vermeldingen van Desteldonk dateren van het jaar 967, als Thesledung. Zeker vanaf 1236 was Desteldonk een parochie. In 1560 werd deze afgestaan aan het Sint-Baafskapittel te Gent. Tot het einde van het ancien régime behoorde Desteldonk aan de Sint-Baafsabdij. Het dorp had bijzonder te lijden van de godsdiensttwisten in de 16e eeuw en werd in de Hollandse Oorlog in 1677 door Franse troepen haast vernietigd. Dit heeft wellicht de ontwikkeling van het dorp gefnuikt.

In 1927 werd een deel van het grondgebied door Gent geannexeerd. Op 1 januari 1965 volgde annexatie van het overige deel van de gemeente, samen met de toenmalige gemeenten Mendonk en Sint-Kruis-Winkel; deze drie deelgemeenten worden in de Gentse stadspolitiek de "kanaaldorpen" genoemd (naar het nabijgelegen kanaal Gent-Terneuzen). Op het grondgebied van de kanaaldorpen ontwikkelde Gent de expansie van zijn haven. Desteldonk verloor eind jaren 60 van de twintigste eeuw twee kastelen aan uitbreiding van de Gentse haven (het kasteel van Delbecque en het kasteel van Van Pottelsberghe de la Potterie). Ook landbouwgrond en natuurschoon moesten wijken. Vandaag is Desteldonk door industriezones afgesneden van haar historische buurdorpen Langerbrugge (Evergem) en Oostakker.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Desteldonk, O.L.V.-Geboortekerk (14e eeuw - ca. 1900)
Lijst van onroerend erfgoed in Desteldonk

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Desteldonk ligt in Zandig Vlaanderen. Het langgerekte dorp ligt geheel ingesloten door bedrijventerreinen welke samenhangen met het nabijgelegen Kanaal Gent-Terneuzen en met de autoweg R4, die parallel aan dit kanaal loopt.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen: NIS - Opm:1831 t/m 1961=volkstellingen; 1964=inwonertal op 31 december

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Oostakker, Hijfte, Zaffelare, Mendonk

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Desteldonk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.