Deurmat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deurmat
Polygoonjournaal uit 1927. Demonstratie van een elektrische vloermat voor de ingang van de Amsterdamse Effectenbeurs. Zonder geluid.

Een deurmat is een meestal kleine rechthoekige mat, waarop men bij de deur de schoenen kan afvegen. In de Westerse cultuur is het gebruikelijk om overal met schoenen van buiten naar binnen te gaan, terwijl dat toch niet zo hygiënisch is. In veel (met name tropische) landen is het haast ondenkbaar met schoenen een huis of hut te betreden. De schoenen (of slippers) worden uitgedaan, vóórdat men naar binnen gaat. Binnen ligt er dan wel een katoenen kleedje om de blote voeten af te vegen.

De deurmat is meestal van kokosvezel, kunstvezel of rubber gemaakt en kan zowel buiten als binnen liggen, hoewel de kokosmat daar minder geschikt voor is, omdat deze niet tegen vocht kan. Deurmatten die voor binnengebruik zijn bestemd, kunnen ook uit textiel zijn vervaardigd, terwijl matten voor buitengebruik uit gietijzer of kunststoffen materialen kunnen zijn gemaakt.

Schoonloopmat[bewerken | brontekst bewerken]

Schoonmaken en onderhouden van vloeren is arbeidsintensief, een schoonloopmat is een manier om kosten te verminderen. Onderzoek maakt duidelijk dat meer dan driekwart van vloervuil in een gebouw van buiten naar binnen wordt gelopen. Een schoonloopmat kan hiervan veel tegenhouden indien ze op de juiste plek wordt gelegd.

Een schoonloopmat is vooral bedoeld voor het verwijderen van vuil onder de voeten. Denk bijvoorbeeld aan een borstelmat of een spaghettimat. Deze matten hebben een hoge schraapfunctie en houden het vuil op de mat.

Droogloopmat[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van een droogloopmat. Deze mat zorgt ervoor dat de voeten vooral droog worden gelopen. Deze matten zijn meestal gemaakt van textiel en daarmee meer geschikt voor binnengebruik.[1]

Combineren van matten[bewerken | brontekst bewerken]

Het combineren van een schoonloopmat met een droogloopmat zorgt ervoor dat een pand bijzonder schoon blijft. Het is echter belangrijk dat een mat voldoende lengte heeft zodat beide voeten op de mat belanden. 2 meter wordt hiervoor aangeraden. Wanneer een schoonloop- en een droogloopmat wordt gecombineerd, zou er minimaal 4 meter in de lengte beschikbaar moeten zijn voor een optimaal resultaat.

Deurmat op maat[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig kunnen deurmatten, zowel de schoonloopmat als de droogloopmat, op maat worden gemaakt. Daarmee wordt niet alleen de juiste maatvoering bedoeld, maar ook de personalisering ervan. Een deurmat met logo, tekst of eigen ontwerp behoort tot de mogelijkheden.[2]

De wasbare deurmat[bewerken | brontekst bewerken]

Niet alle deurmatten zijn wasbaar. Deurmatten die op maat worden gemaakt zijn meestal wasbaar maar ook niet altijd. Daarom is het belangrijk hier goed naar te kijken. Ook als een deurmat wel wasbaar is, dient deze door een gespecialiseerd bedrijf gewassen te worden.

Sommige deurmatten, vooral de schoonloopmatten zoals de borstelmat en de spaghettimat, kunnen door middel van hoge druk worden gereinigd. Hierover dient altijd navraag te worden gedaan bij de leverancier van de mat.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Een deurmat wordt ook wel voetveeg genoemd, voornamelijk in overdrachtelijke betekenis. "Laat je niet als voetveeg gebruiken."