Deurmat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Deurmat
Polygoonjournaal uit 1927. Demonstratie van een elektrische vloermat voor de ingang van de Amsterdamse Effectenbeurs. Zonder geluid.

Een deurmat is een meestal kleine rechthoekige mat, waarop men bij de deur de schoenen kan afvegen. In de Westerse cultuur is het gebruikelijk om overal met schoenen van buiten naar binnen te gaan, terwijl dat toch niet zo hygiënisch is. In veel (met name tropische) landen is het haast ondenkbaar met schoenen een huis of hut te betreden. De schoenen (of slippers) worden uitgedaan, vóórdat men naar binnen gaat. Binnen ligt er dan wel een katoenen kleedje om de blote voeten af te vegen.

De deurmat is meestal van kokosvezel, kunstvezel of rubber gemaakt en kan zowel buiten als binnen liggen, hoewel de kokosmat daar minder geschikt voor is, omdat deze niet tegen vocht kan. Deurmatten die voor binnengebruik zijn bestemd, kunnen ook uit textiel zijn vervaardigd, terwijl matten voor buitengebruik uit gietijzer kunnen zijn gemaakt.

Bij grote gebouwen wordt bij de ingang vaak speciaal tapijt gelegd, wat het vuil aantrekt. Het deel waar dat tapijt ligt noemt men een 'schoonloopzone'. In de tweede helft van de 20e eeuw zijn verschillende mat typen ontwikkeld om een effectievere vuilopvang voor openbare gebouwen te bieden. Schoonmaken en onderhouden van vloeren is arbeidsintensief, een schoonloopmat is een manier om kosten te verminderen. Onderzoek maakt duidelijk dat meer dan driekwart van vloervuil in een gebouw van buiten naar binnen wordt gelopen. Een entreemat en een schoonloopzone kan hiervan veel tegenhouden indien ze op de juiste plaatsen worden gelegd.

Trivia[bewerken]

Een deurmat wordt ook wel voetveeg genoemd, voornamelijk in overdrachtelijke betekenis. "Laat je niet als voetveeg gebruiken."