Deurmat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Deurmat
Polygoonjournaal uit 1927. Demonstratie van een elektrische vloermat voor de ingang van de Amsterdamse Effectenbeurs. Zonder geluid.

Een deurmat is een meestal kleine rechthoekige mat, waarop men bij de deur de schoenen kan afvegen. In de Westerse cultuur is het gebruikelijk om overal met schoenen van buiten naar binnen te gaan, terwijl dat toch niet zo hygiënisch is. In veel (met name tropische) landen is het haast ondenkbaar met schoenen een huis of hut te betreden. De schoenen (of slippers) worden uitgedaan, vóórdat men naar binnen gaat. Binnen ligt er dan wel een katoenen kleedje om de blote voeten af te vegen.

De deurmat is meestal van kokos, kunstvezel of rubber gemaakt en kan zowel buiten als binnen liggen, hoewel de kokosmat daar minder geschikt voor is, omdat deze niet tegen vocht kan. Deurmatten die voor binnengebruik zijn bestemd, kunnen ook uit textiel zijn vervaardigd, terwijl matten voor buitengebruik uit gietijzer kunnen zijn gemaakt.

Bij grote gebouwen wordt bij de ingang vaak speciaal tapijt gelegd, wat het vuil aantrekt. Het deel waar dat tapijt ligt noemt men een 'schoonloopzone'. In de tweede helft van de 20e eeuw zijn verschillende mat typen ontwikkeld om een effectievere vuilopvang voor openbare gebouwen te bieden. Door de stijging van loonkosten werd het schoonmaken en onderhoud van de vloeren duurder en was een goede entreemat een ideale oplossing om kosten terug te brengen. Internationale onderzoeken tonen aan dat meer dan 3/4 van het vuil in een gebouw van buiten naar binnen wordt gelopen. Een goede entreemat en een schoonloopzone kunnen hiervan meer dan 80% tegenhouden indien deze op de juiste plaatsen wordt gelegd. Daardoor ontstaat een aanzienlijke besparing van meer dan 65% op de schoonmaakkosten.

Tegenwoordig is er voor elk type ingang wel een specifieke oplossing in zowel profielmatten als in de schoonloopzones afhankelijk van verkeersintensiteit, omgeving en esthetiek. De systeem entreematten worden nog steeds verder door ontwikkeld en passen zich aan aan de eisen van de moderne gebouwen.

Trivia[bewerken]

Een deurmat wordt ook wel voetveeg genoemd, voornamelijk in overdrachtelijke betekenis. "Laat je niet als voetveeg gebruiken."