Deutsche Grammophon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Deutsche Grammophon
Een 78-toerenplaat van Deutsche Grammophon uit 1910
Een 78-toerenplaat van Deutsche Grammophon uit 1910
Opgericht 1898
Oprichter Emile Berliner
Moederonderneming Universal Music Group
Distributielabel Decca Records
Genre klassieke muziek
Situering
Land van oorsprong Duitsland
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   klassieke muziek

Deutsche Grammophon of Deutsche Grammophon Gesellschaft (DGG) is een Duits platenlabel voor klassieke muziek, dat bekendstaat om zijn hoge standaardeisen voor audio-hi-fi.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het werd in 1898 in Londen opgericht onder de naam "Grammophone Company" door Emile Berliner. Ongeveer 10 jaren van technische en ook commerciële experimenten met de "Grammophon" en de bijbehorende "plaat" waren hieraan voorafgegaan, waarvoor hij op 29 september 1887 een Amerikaans octrooi verwierf. Kort na het oprichten van het bedrijf in Londen, richtte hij in zijn geboortestad Hannover een Duitse tak van het bedrijf op, het Deutsche Grammophon Gesellschaft.

Het bedrijf is wereldwijd het eerste dat platenopnames maakt en verkoopt. In 1900 wordt de Hannoversite naar Berlijn verlegd en worden er uitsluitend platen gemaakt voor de "Grammophone Company". Een van de vroege opnames was in 1903 een serie van acht enkelzijdige platen met Strauss-muziek onder leiding van dirigent Johann Strauss III.

In 1917 wordt de Deutsche Grammophon door de Britten in beslag genomen en verliest de fabriek de buitenlandse rechten op de catalogus en op het label His Master's Voice aan EMI. Voor export van nieuwe platenopnames wordt daarom Polydor opgericht.

In 1937 nam Telefunken de DG over, maar deze gaf de aandelen van het bedrijf in 1941 over aan Siemens & Halske. In de naoorlogse periode wordt DG een van de belangrijkste Duitse en ook wereldwijde platenfirma's, bij wie een groot deel van de Duitse maar ook buitenlandse kunstenaars een contract hadden.

In 1962 vormen Siemens en Philips in Nederland een joint venture om zo in 1972 een nieuw concern op te richten, PolyGram.

Deutsche Grammophon was ook een van de pioniers in de introductie van de compact disc op de markt in de klassieke muziek, met in 1983 het debuut van Herbert Karajan met de Berliner Philharmoniker in een uitvoering van Eine Alpensinfonie van Richard Strauss. Deze dirigent en zijn orkest waren belangrijk in de ontwikkeling van dit medium.

In 1987 verkocht Siemens zijn aandeel in Deutsche Grammophon en werd Philips de hoofdaandeelhouder.

In 1998 kocht Seagram Company Ltd in Canada Deutsche Grammophon en PolyGram. Sindsdien is Deutsche Grammophon onderdeel van de Universal Music Group, een afdeling van Vivendi Universal.

Op dit moment bezit Deutsche Grammophon een aanzienlijke catalogus van belangrijke opnames. Momenteel is het bedrijf bezig om een aantal werken onder de naam "Originals" te heruitgeven.

Traditionele labels die Deutsche Grammophon naast zijn klassieke label ontwikkelde, waren onder andere Polydor, Archiv Produktion en Literarische Archiv.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]