Devos Lemmens

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Henri Devos, stichter
Mosterdpot (1961)

Devos Lemmens is een Belgisch merk van sauzen, mayonaises en mosterd. Het merk, dat ook opereert als 'D&L', is sinds 2013 eigendom van Continental Foods.

Geschiedenis[bewerken]

Devos Lemmens ontstond in Antwerpen in 1886. Het bedrijf werd opgericht door Henri Devos (1854-1932) en zijn vrouw Elisabeth Lemmens uit Lanklaar (Belgisch Limburg). Henri Devos en zijn vader waren beiden beenhouwers te Brussel en zij trokken beiden naar Antwerpen. De belangstelling van Devos beperkte zich niet tot vleesbereiding, maar richtte zich vooral op de kruiden die daarvoor gebruikt konden worden en zo was hij de eerste die pickles wist te bereiden. Aanvankelijk werden op ambachtelijk wijze pickles, augurken en uitjes op azijn vervaardigd, maar in 1920 werd de mayonaise geïntroduceerd die nog steeds veel gebruikt wordt bij de consumptie van frieten, en vanaf die periode specialiseerde het bedrijf zich ook in sauzen.

In de jaren 60 ging het bedrijf de samenwerking aan met enkele andere oude voedingsmiddelenbedrijven. In 1966 kwam er een fusie tot stand met De Blauwe Hand, een azijnbrouwerij uit Antwerpen, die reeds in 1760 was opgericht. In 1968 werd vervolgens Imperial Products aan het consortium toegevoegd. Imperial, vooral bekend van zijn puddingpoeder, was in 1903 opgericht, eveneens in Antwerpen, door de familie Collin-Verelst. De ondernemingen gingen samen door onder de naam Continental Foods. Vier jaar later voegde Kwatta-chocoladefabriek, gesticht in Breda in 1883, zich bij deze fusie.

In 1985 ging Continental Foods over in Amerikaanse handen, toen de hoofdaandeelhouders hun meerderheidsbelang in het bedrijf verkochten aan de Campbell Soup Company. De naam van het Belgische bedrijf werd in 1995 gewijzigd in Campbell Foods Belgium NV. In 2013 werd het Devos Lemmens overgenomen door de Britse groep CVC en werd het merk opnieuw onderdeel van Continental Foods.

Bij een studie van het onderzoeksbureau GfK in 2008 bleek dat Devos Lemmens op de tweede plaats komt in de lijst van meest geliefde merknamen in België, na Côte d'Or en vóór Nivea.[1]

Externe link[bewerken]