Diabetesvereniging Nederland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diabetesvereniging Nederland
Geschiedenis
Opgericht 25 augustus 1945
Structuur
Werkgebied Nederland
Plaats Amersfoort, Utrecht,
Nederland
Doel Mensen met diabetes ondersteunen in het dagelijks leven en de diabeteszorg verbeteren
Motto Voluit leven met diabetes!
Aantal leden ruim 30.000
Media
Website http://www.dvn.nl/

Diabetesvereniging Nederland (DVN) is de Nederlandse patiëntenorganisatie voor mensen met diabetes mellitus. DVN is de grootste patiëntenvereniging van Nederland, en houdt zich actief bezig met lobby, collectieve belangenbehartiging en het oplossen van knelpunten waarmee mensen met diabetes in het dagelijks leven te maken hebben. De vereniging behartigt de belangen van alle mensen met diabetes (zowel type 1 als type 2) en ondersteunt hen om een zo normaal mogelijk leven te kunnen leiden. DVN heeft ruim 30.000 leden.

Om deze doelen te bereiken organiseert de vereniging bijvoorbeeld cursussen, webinars, gespreksavonden of andere activiteiten voor verschillende doelgroepen (met name mensen met diabetes). Ook zorgt ze voor belangenbehartiging, bijvoorbeeld door zich hard te maken voor vergoeding van hulpmiddelen en door het afsluiten van collectieve contracten met verschillende zorgverzekeraars.

DVN is op 25 augustus 1945 opgericht als de Nederlandse Vereniging voor Suikerzieken, en heeft in 1972 de naam veranderd tot de huidige naam.[1]

In 1978 nam DVN het initiatief het Diabetes Fonds op te richten. Deze organisatie organiseert vanaf 1982 ieder jaar een landelijke collecte ten behoeve van het wetenschappelijk onderzoek rond diabetes.

DVN is lid van de in 1995 opgerichte koepelorganisatie Nederlandse Diabetes Federatie (NDF).

DVN is onafhankelijk en bestaat door de contributiebijdrage van haar leden. Ook ontvangt zij sponsorgelden van maatschappelijk partners en derden. Het beleid of berichtgeving wordt hierdoor nooit beïnvloed. De organisatie wordt geholpen door haar achterban (alle mensen met diabetes) met donaties, lidmaatschappen, als vrijwilliger en door bij DVN Winkel te kopen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]