Diablo (computerspelserie)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Diablo (spellenreeks))
Ga naar: navigatie, zoeken
Diablo
Ontwikkelaar(s) Blizzard Entertainment
Synergistic Software
Climax Group
Uitgever(s) Blizzard Entertainment
Sierra Entertainment
Genre(s) Hack and slash computer role-playing game
Platform(s) Windows, Mac OS, PlayStation
Navigatie
Eerste spel Diablo
(31 december 1996)
Laatste spel Diablo III
(15 mei 2012)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Diablo is de naam van een serie fantasy hack and slash computer role-playing computerspellen die zijn uitgebracht door Blizzard Entertainment en grotendeels ontwikkeld zijn door Blizzard North. Er is ook een uitbreidingspakket voor het (traditionele) rollenspel Dungeons & Dragons gemaakt, die gebaseerd is op Diablo. Het doel van het hack 'n slash-spel is om demonen te verslaan die proberen de wereld te veroveren. De speler neemt de rol aan van een avonturier om uiteindelijk Diablo (Spaans voor Duivel) zelf te verslaan. Diablo is bekend vanwege de herspeelbaarheid ervan, omdat de velden willekeurig worden gegenereerd, gevuld met monsters. Zodra een monster verslagen wordt, laat het (soms betoverde) spullen vallen.

Deze spellenserie is online gemeenschappelijk te spelen via het internet met behulp van Battle.net, een gratis dienst van Blizzard Entertainment. In de loop der tijd heeft het spel vaak te maken gehad met valsspelers (cheaters), al worden deze spelers de laatste jaren steeds vaker bestreden.

Het spel wordt geclassificeerd als Mature (Nederlands: Volwassen) door de Amerikaanse spelkeuring Entertainment Software Rating Board (ESRB), wat inhoudt dat aangeraden wordt dat alleen zeventienjarigen en ouder het spel mogen spelen vanwege de horrorachtige inhoud.

Het eerste deel uit de serie heeft als eerste spel ooit in 1996 de GameSpot's Game of the Year-prijs gewonnen.

Spellen uit de serie[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Diablo[bewerken]

Het oorspronkelijk spel Diablo, dat uitgekomen is in 1996, speelt zich af in en onder het fictieve dorp Tristram. Onder dit dorp is een 16 verdiepingen tellende kerker vol met demonen en ander gespuis.
In het spel kan de speler de volgende rollen aannemen:

  • Warrior (Nederlandse vertaling: Krijger) - een specialist met handwapens (bijvoorbeeld dolk of zwaard).
  • Rogue (Nederlandse vertaling: Schurk) - een specialiste met wapens op afstand (bijvoorbeeld een kruisboog of pijl-en-boog).
  • Sorcerer (Nederlandse vertaling: Magiër) - een specialist in gebruik van magie met behulp van bijvoorbeeld een stafwapen.

Het spel is uitgekomen voor Windows, Mac OS en PlayStation.

Diablo: Hellfire uitbreidingsset[bewerken]

Hellfire is ontwikkeld door Sierra On-Line (het tegenwoordige Sierra Entertainment) als uitbreidingset voor het oorspronkelijke Diablo. Het spel is uitgebracht in 1997 en wordt in het algemeen gezien als mislukking door de Diablo-fans. Het verhaal is een spin-off van het oorspronkelijke Diablo verhaal. Het bevat enkele verbetering ten opzichte van het origineel en bevat de extra Monk (Nederlandse vertaling: Monnik) personage. De grootste kritieken waren dat het spel niet online gespeeld kon worden via het Battle.net en dat het algemene grafische uitwerking van de uitbreiding teleurstellend was.

In de latere Diablo spellen (Diablo II en zijn uitbreiding "Lord of Destruction") is deze verhaallijn genegeerd door Blizzard North.

Diablo II[bewerken]

Diablo II is uitgekomen in 2000 en is in essentie hetzelfde als de oorspronkelijke Diablo maar met heel veel verbeteringen en nieuwe ideeën daarin verwerkt. Het verhaal gaat verder zodra de held van de oorspronkelijke Diablo onder mysterieuze omstandigheden vertrekt uit Tristram. Het verhaal is opgesplitst in vier akten die elk in een bepaalde omgeving plaatsvindt. Uiteindelijk wordt in Diablo II nogmaals Diablo verslagen.
De speler kan met de volgende personages het spel spelen:

  • Paladin (Nederlandse vertaling: Paladijn) - Een nobele strijder die gebruikmaakt van handwapens en van magische aura's.
  • Sorceress (Nederlandse vertaling: Tovenares) - Een magiegebruikster die zich kan specialiseren in vuur, ijs of bliksem magie (of combinaties daarvan).
  • Amazon (Nederlandse vertaling: Amazone) - Een strijdster die gespecialiseerd is in het gebruik van afstandswapens (bijvoorbeeld een pijl-en-boog) en steekwapens (zoals een lans).
  • Barbarian (Nederlandse vertaling: Barbaar) - Een grote, sterke strijder die het voornamelijk moet hebben van zijn fysieke kracht en gebruikmaakt van zware handwapens. Hij kan in tegenstelling tot de andere personages twee zware handwapens tegelijkertijd gebruiken; in elke hand één.
  • Necromancer (Nederlandse vertaling: Dodenbezweerder) - Een magiegebruiker die gebruikmaakt van zwarte toverkunsten, de doden kan manipuleren en vloeken kan uitspreken over zijn vijanden.

Het spel kent drie moeilijkheidsniveaus: Normal, Nightmare (Ned. Nachtmerrie) en Hell (Ned. Hel). De speler kan het volgende moeilijkheidsniveau bereiken zodra Diablo weer verslagen is.

Het spel is uitgekomen voor Windows en Mac OS.

Diablo II: Lord of Destruction uitbreidingsset[bewerken]

De uitbreidingsset van Diablo II is uitgekomen in 2001 en vervolgt het verhaal van Diablo II met een extra vijfde akte.
Daarnaast is het spel uitgebreid met twee extra speelbare personages waarmee ook de oorspronkelijke aktes gespeeld kunnen worden:

  • Druid (Nederlandse vertaling: Druïde) - Een meester in manipulatie van de natuur.
  • Assassin (Nederlandse vertaling: Huurmoordenaar) - Een meesteres in verhullen en de snelle dood.

Na het verslaan van Mephisto in derde akte en van Diablo in de vierde akte is nog één broer van het duivelse broederschap over na zijn ontsnapping in de tweede akte. Het doel is om in de vijfde akte van de uitbreidingsset de laatste broer Baal, de heer van de vernietiging (Eng. Lord of Destruction), te verslaan.

Daarnaast biedt de uitbreidingsset extra wapens (bijvoorbeeld ook exclusieve wapens voor elk van de zeven speelbare personages) en extra manieren om wapens en uitrusting te versterken met magische eigenschappen.

Diablo III[bewerken]

Diablo III is het derde deel in de Diablo-reeks. Het werd aangekondigd op 28 juni 2008 tijdens de Blizzard Worldwide Invitational in Parijs. Alle vijf klassen zijn: de Barbarian, de Witch Doctor, de Wizard, de Monk en de Demon Hunter. Het spel heeft een vernietigbare omgeving. Op 15 mei 2012 kwam het spel uit voor Windows en Mac OS X.

Externe links[bewerken]