Diamant (premetrostation Antwerpen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Lijn naambord Diamant.svg
Metro Diamant - Tram 01.JPG
Opening 10 maart 1980
Perronsporen 2
Exploitant De Lijn
Lijnen 1DeLijn icon 2antw.svg 1DeLijn icon 6antw.svg 1DeLijn icon 9antw.svg 1DeLijn icon 15antw.svg
Localisatie
Coördinaten 51° 13′ NB, 4° 25′ OL
Diamant (premetrostation Antwerpen) (Antwerpse premetro)
Diamant (premetrostation Antwerpen)

Locatie van het premetrostation

Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Diamant is een premetrostation in Antwerpen, gelegen onder de Pelikaanstraat, naast station Antwerpen-Centraal.

Het station is gebouwd in de tweede bouwfase (opening 10 maart 1980) en is het diepste gebruikte premetrostation in Antwerpen. Omdat de Pelikaanstraat waaronder het station ligt erg smal is, is het gebouwd als een ± 200 meter lange gang in 4 verdiepingen.

Op verdieping -1 bevindt zich een lange lokethal met uitgangen langs de De Keyserlei, het Centraal Station en de parking onder het Astridplein (met ondergrondse doorgang naar het premetrostation Astrid). De uitgang op de hoek van de Pelikaanstraat met de Vestingstraat is niet meer in gebruik. Hier was ruimte gelaten voor winkels, maar tot voor enkele jaren bevond zich er alleen nog maar een winkel met nostalgische herinneringen aan de stadstram.

Op niveau -2 ligt een tweede hal met toegangen tot beide 90 meter lange perrons en naar het nabij gelegen station Antwerpen-Centraal. Op -3 ligt het perron richting stations Opera en Astrid, op -4 als diepst gelegen koker staduitwaarts richting station Plantin.

De centrale gang op niveau -1 van premetrostation Diamant.

Het station lag er lange tijd erg verwaarloosd bij, maar van 2009 tot 2010 werd het station omgebouwd met betere bewegwijzering en liften om het toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Om een beter overzicht te geven tussen de lokethallen op verdiepingen -1 en -2 is de vloer van -1 omgebouwd tot overloop. Ook werd het station voorzien van een nieuwe uitgang die toegang geeft tot de auto- en fietsgarage onder het Koningin Astridplein, het premetrostation Astrid evenals het plein zelf.

Sinds 27 oktober 2007 rijdt hier naast tram 2 en 15 ook tram 6.

Sinds 1 september 2012 rijdt hier ook tram 9.