Diamond-Star Motors

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mitsubishi Motors North America, Inc.
Mitsubishi logo.svg
Eigenaar Vlag van Japan Mitsubishi
Locatie Vlag van Verenigde Staten Normal (Illinois)
Coördinaten 40° 30′ NB, 89° 4′ WL
Geopend september 1988
Oppervlakte terrein 257 ha
Oppervlakte fabriek 22 ha
Werknemers 1300
Robots 1000
Capaciteit 135.000
Diamond-Star Motors (Verenigde Staten (hoofdbetekenis))
Diamond-Star Motors

Diamond-Star Motors, vaak afgekort tot DSM, was een joint venture van Mitsubishi Motors Corporation (MMC) en Chrysler Corporation die de gezamenlijke productie van auto's tot doel had. De naam is afgeleid van de logo's van de twee moederbedrijven: de drie ruiten (diamond) in het logo van Mitsubishi en de ster van Chrysler. Drie modellen die door de joint venture werden geproduceerd worden vaak DSM genoemd: de Mitsubishi Eclipse, de Eagle Talon en de Plymouth Laser.

Geschiedenis[bewerken]

In 1970 nam het Amerikaanse Chrysler een belang van 15% in het Japanse Mitsubishi. Daarop importeerden de Amerikanen verschillende kleine Mitsubishi's die daarop werden verkocht onder de naam Dodge en later ook als Plymouth. Deze geïmporteerde auto's waren succesvol en later werden ook motoren van het Japanse merk in Chrysler-modellen gemonteerd.

Het logo van Diamond-Star Motors.

Begin jaren tachtig wilde Chrysler zijn zwakke verkoopcijfers opkrikken terwijl Mitsubishi zijn positie in de VS wilde versterken zonder de importquota te schenden. In oktober 1985 richtten beide de Diamond-Star Motors Corporation op. In april 1986 werd begonnen met de bouw van een fabriek in Normal (Illinois, VS) die in maart 1988 af was. In november van dat jaar vond de officiële opening plaats. De fabriek van 177.000 m² had een jaarlijkse capaciteit van 240.000 voertuigen.

Oorspronkelijk was Diamond-Star Motors 50/50 verdeeld tussen Mitsubishi en Chrysler. In 1991 kocht Mitsubishi Chryslers deel, waarna de productie van Chrysler-modellen op contractuele basis gebeurde. In 1993 verkocht Chrysler zijn Mitsubishi-aandelen. Op 1 juli 1995 werd de naam Diamond Star Motors gewijzigd in Mitsubishi Motor Manufacturing of America, Inc. (MMMA). In januari 2002 werd de naam opnieuw gewijzigd, nu in Mitsubishi Motors North America Manufacturing Division (MMNA).

In maart 2000, twee jaar na de fusie van Chrysler met Daimler-Benz tot DaimlerChrysler, nam DaimlerChrysler een controlerend belang van 37% in Mitsubishi. Door enkele crises belandde Mitsubishi echter in de rode cijfers en in 2004 weigerde DaimlerChrysler verdere financiële steun. In 2005 deed DaimlerChrysler zijn laatste aandelen van de hand.

Fabriek[bewerken]

De fabriek in Normal is momenteel 100% eigendom van MMNA. Er werken zo'n 1900 mensen en een 1000-tal robots. De fabriek werd uitgebreid tot 223.000 m² en de jaarlijkse capaciteit is momenteel 149.000 voertuigen. De productie gebeurt in vijf shops: de walserij, de kunststoffenafdeling, de carrosserieafdeling, de lakkerij en de assemblage.

Gebouwde modellen[bewerken]

De MMNA-fabriek heeft volgende automodellen geproduceerd:

Afbeelding Model Afbeelding Model
Mitsubishi Eclipse red.jpg Mitsubishi Eclipse coupé '90-'91 Plymouth Laser.jpg Plymouth Laser coupé
1st-Eagle-Talon.jpg Eagle Talon coupé 1991 Mitsubishi Mirage LS, NYC.jpg Mitsubishi Mirage sedan
Eagle-Summit.jpg Eagle Summit sedan 6th-Mitsubishi-Galant.jpg Mitsubishi Galant sedan
Dodge-Avenger-coupe.jpg Dodge Avenger coupé Chrysler-Sebring-Coupe.jpg Chrysler Sebring coupé
Dodge Stratus coupe.jpg Dodge Stratus coupé '03-'05 Mitsubishi Eclipse Spyder V6.JPG Mitsubishi Eclipse spyder cabriolet
Mitsubishi Endeavor.JPG Mitsubishi Endeavor SUV

Productieaantallen[bewerken]

Opgave Mitsubishi; totaal: 3.034.672.

In oktober 1995 werd de miljoenste auto geproduceerd, in februari 2001 volgde de twee miljoenste en in oktober 2009 de drie miljoenste.

Externe links[bewerken]