Diana Spencer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Diana Frances Spencer)
Ga naar: navigatie, zoeken
Diana Spencer
19611997
Diana, Prinses van Wales
Diana, Prinses van Wales
Prinses van Wales
Periode 19811997
Voorganger Mary van Teck (tot 1910)
Opvolger --
Hertogin van Rothesay
Periode 19811996
Voorganger Mary van Teck (tot 1910)
Opvolger Camilla Parker Bowles (vanaf 2005)
Vader Edward John Spencer, 8th Earl Spencer
Moeder The Hon. Frances Ruth Burke Roche
Geboorteplaats Sandringham
Coat of Arms of Diana, Princess of Wales (1996-1997).svg
Wapen van prinses Diana na haar scheiding in 1996.

Diana, prinses van Wales (Diana Frances Spencer, Sandringham (Norfolk), 1 juli 1961Parijs, 31 augustus 1997) was de eerste echtgenote van de Britse kroonprins Charles en de moeder van de prinsen William en Harry.

Biografie[bewerken]

Diana, Prinses van Wales, 1987
Diana, Prinses van Wales dansend op een bal in het Witte Huis met John Travolta, 1985
Piccadilly Circus, 6 september 1997

Diana was de jongste dochter van de Hon. Frances Ruth Burke-Roche (dochter van de 4de baron Fermoy) en de Hon. Edward John Spencer, Viscount Althorp, waardoor Diana een afstammeling was van vele koningen van Engeland. Diana had twee zusters, Sarah en Jane en een broer, Charles.

Na de dood van haar grootvader aan vaders zijde, de zevende Earl Spencer in 1975, werd Lord Althorp de achtste Earl Spencer en zijn dochter kreeg de titel 'Lady Diana Spencer', vaak verkort tot 'Lady Di'. Ze kreeg haar opleiding in Norfolk en aan een kostschool in Kent en werd beschouwd als een gemiddelde leerlinge. Toen ze 16 jaar was, ging ze naar het Institut Alpin Videmanette, in Rougemont, Zwitserland, voor het laatste jaar van haar opleiding.

Prinses van Wales[bewerken]

In 1980, toen ze 19 jaar oud was, werd ze opgemerkt door de Prins van Wales, prins Charles, die haar uitnodigde voor een polowedstrijd. Een romance begon en het stel verloofde zich op 24 februari 1981. Zij trouwden op 29 juli hetzelfde jaar onder grote publieke belangstelling in de St Paul's Cathedral in Londen.

De nieuwe prinses werd ontzettend populair en was zeer geliefd. Ze werd beschermvrouwe van vele projecten en tijdens deze periode groeide haar collectie kledij, die later geveild zou worden voor het goede doel.

Diana kreeg twee kinderen: prins William in 1982 en prins Harry in 1984. Beide kinderen werden opgevoed met de nodige zorg en de prinses waakte zelf over de kwaliteit van hun opvoeding.

Scheiding[bewerken]

Aan het begin van de jaren negentig liep het huwelijk op de klippen, deze scheiding werd breed uitgemeten in de Britse pers en bracht het Britse hof in verlegenheid. De koningin en haar moeder zagen met afschuw hoe de pers smulde van de pikante details die boven water kwamen. In een interview vertelde de prinses dat haar echtgenoot haar reeds vele jaren bedroog met Camilla Parker-Bowles. De prins kende Camilla reeds lang voor zijn huwelijk.

Het koppel besloot in 1992 uit elkaar te gaan, al werd de scheiding pas in 1996 afgerond. Vele Britten wezen met een vinger naar de prins en zijn entourage.

De prinses verloor haar predicaat Koninklijke Hoogheid en trok zich terug uit het Britse Hof.

Inzet voor goede doelen[bewerken]

Aan het eind van de jaren tachtig kreeg ze steeds meer bekendheid door haar steun voor goede doelen. Ze heeft veel betekend in campagnes tegen het gebruik van landmijnen en in het verminderen van het stigma rondom Aids. In 1995 ontving ze de Humanitarian of the Year award.

Het auto-ongeluk[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Dood van Diana Frances Spencer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Diana kwam om het leven op 31 augustus 1997 bij een auto-ongeluk in de Almatunnel in Parijs, samen met haar vriend Dodi Al-Fayed en de bestuurder van de auto, Henri Paul. Zij stond op het punt om een belangrijke aankondiging te doen toen zij overleed. Dat had ze tenminste tegen de media gezegd.

Alhoewel er veel samenzweringstheorieën zijn opgeworpen in de media, wordt over het algemeen aangenomen dat het een ongeluk was, veroorzaakt door een chauffeur die alcohol had gedronken en met hoge snelheid paparazzi probeerde te ontlopen. Diana's lijfwacht, Trevor Rees-Jones, overleefde als enige van de vier inzittenden de crash. Geen van allen droeg een veiligheidsgordel. Op 14 december 2006 bracht de Britse politie een rapport naar buiten, waarin stond dat het inderdaad een ongeluk was.[1] De Britse rechtbankjury bevestigde de dood door schuld op 7 april 2008.[2]

Haar dood veroorzaakte een bijzondere publieke rouwperiode, tijdens welke de prinses lag opgebaard in de Chapel Royal van St. James's Palace. Premier Blair noemde haar de "people's princess". Naar schatting zes miljoen mensen waren getuige van de begrafenisplechtigheden die op 6 september plaatsvonden. Diana werd begraven in Althorp in het Verenigd Koninkrijk, op een eiland in het midden van een meer op het landgoed van haar broer. Bezoekers kunnen om het meer lopen en een tentoonstelling over Diana bekijken in een bezoekerscentrum.

Na 1997[bewerken]

Op 6 juli 2004 werd de Prinses Diana-herdenkingsfontein geopend in Hyde Park (Londen) in de vorm van een ovale ring van steen.

De Britse prinsen William en Harry organiseerden tien jaar na haar dood op haar verjaardag op 1 juli 2007 een concert in het nieuwe Wembley, met als gasten bands uit haar tijd en bands van nu die voldoen aan haar muzieksmaak zoals Elton John, Duran Duran en Nelly Furtado.

In de Guards Chapel te Londen werd op 31 augustus 2007 herdacht dat prinses Diana tien jaar geleden was overleden, op initiatief van haar beide zoons. Zij hielden daar een toespraak.

Trivia[bewerken]

  • Op de huwelijksreis met Diana droeg prins Charles manchetknopen met daarin gegraveerd twee verstrengelde C's. Het was een cadeau van Camilla Parker Bowles, zijn latere echtgenote.
  • Op 5 september 1997, vijf dagen na Diana's dood, overleed Moeder Teresa waar zij goed contact mee had.
  • Lady Diana was afstammeling van de (Zuid-)Nederlandse (Vlaamse) koopman Samuel Godin.

Zie ook[bewerken]