Diana en haar nimfen maken zich klaar voor de jacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diana en haar nimfen maken zich klaar voor de jacht

Diana en haar nimfen maken zich klaar voor de jacht (1623-1624) is een olieverfschilderij, geschilderd door Peter Paul Rubens en Jan Brueghel de Oude.

De figuren werden geschilderd door Rubens terwijl het landschap en de dieren van Brueghels hand zijn. Het werk is op een paneel van 57 x 98 cm vervaardigd en is te bezichtigen in het Musée de la Chasse et de la Nature in Parijs.

Er is al veel discussie gevoerd over de kwaliteit en de herkomst van het schilderij. Het is niet normaal dat Rubens zijn werk signeerde, wat op dit schilderij wel het geval is. Brueghel ondertekende zijn werken wel. Ook is het schilderij geen voorbeeld van de stijl van Rubens. Daarvoor is het te galant en te ruim. De penseeltrekken zijn niet groot en virtuoos, wat kenmerkend is voor Rubens. Toch is het schilderij een voorbeeld van een afgewerkte combinatie tussen Rubens en Brueghel.

Brueghel staat bekend om zijn prachtige schilderijen van landschappen, dieren en bloemen. Voor de figuren werkte hij samen met andere schilders, zoals hier het geval is. Brueghel heeft vaker samengewerkt met Rubens voor deze laatste in 1610 naar Italië vertrok.

Zie de categorie Diana by Peter Paul Rubens van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.