Dibbets

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Familiewapen van Dibbets

Dibbets is een Nederlandse familie waarvan een tak sinds 1835 tot de Nederlandse adel behoort. De naam is van oorsprong een patroniem, afgeleid van de voornaam Dibbet (Dietbald).

Geschiedenis[bewerken]

De stamreeks begint met Derrik Jansen die op 20 mei 1663 in Terwolde zijn eerste kind liet dopen. Een directe nakomeling van hem, Bernardus Cornelis Johannes Dibbets (1782-1839), luitenant-generaal, werd in 1835 verheven in de Nederlandse adel met de titel van baron bij eerstgeboorte; alle anderen verkregen daarmee het predicaat jonkheer of jonkvrouw. Dibbets had zijn verheffing te danken aan persoonlijke verdiensten, niet aan afkomst. De HRvA was niet om advies gevraagd. Op subtiele wijze gaf de Raad bij de bevestiging van het wapen zijn blijk van ongenoegen hierover door als wapenspreuk 'Arma nobilitant' voor te stellen, met de opmerking vertrouwende dat er in het onderhavige geval weinig meer doelmatige spreuken kunnen gebezigd worden.[1]

Enkele telgen[bewerken]

Bernardus Johannes Cornelis baron Dibbets (1782-1839), luitenant-generaal, officier Militaire Willems-Orde; trouwde in 1809 met Julia Johanna van Tengnagell (1785-1851),[2] zus van Zeno Willem Anne Lodewijk baron van Tengnagell (1783-1836),[3] generaal-majoor en grootkruis[4] Militaire Willems-Orde, lid van het geslacht Van Tengnagell.

Afbeeldingen[bewerken]

Literatuur[bewerken]