Dick Helling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dick Helling in 1976.

Dick Helling (Zaandam, 22 september 1950) is een Nederlands voormalig voetballer.

Helling werd in 1950 geboren in Zaandam, als middelste in een gezin van drie. Van jongs af aan was hij altijd bezig met de bal. Hij begon als profvoetballer bij Telstar, maar werd door goed spel in 1975 gekocht door Ajax. Onder Hans Kraay sr. en Rinus Michels speelde Helling regelmatig, maar na het vertrek van Michels bleek zijn opvolger coach Tomislav Ivić het niet in Helling te zien zitten. Helling koos eieren voor zijn geld en keerde terug naar Telstar. Vervolgens speelde hij vanaf 1977 tot het einde van zijn carrière in 1985 bij FC Volendam.

Strafschop[bewerken]

Dieptepunt bij Ajax voor Helling was het missen van een cruciale strafschop in 1975 in Sofia in de Europa Cup. Thuis was met 2-1 gewonnen, uit was de stand na verlenging 2-1 in het voordeel van de Bulgaren. In de verlenging werd Helling ingebracht om een penalty te nemen. Helaas miste hij door hoog over te schieten, waardoor Ajax uitgeschakeld werd door Levski-Spartak.

Doelpunten[bewerken]

Dick Helling maakte in zijn profcarrière in totaal 32 doelpunten, waarvan menig middels de toen zeer bekende Helling-kick. Een snoeiharde halve omhaal volley.

Tegenwoordig[bewerken]

Tegenwoordig is Helling commercieel directeur bij een dakdekkersbedrijf in Beverwijk en is hij woonachtig in Krommenie

Zie ook[bewerken]