Naar inhoud springen

Dictyostelium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dictyostelium
Vruchtlichamen van Dictyostelium discoideum
Taxonomische indeling
Rijk:Protista
Stam:Amoebozoa
Klasse:Mycetozoa (Slijmzwammen)
Orde:Dictyosteliida
Familie:Dictyosteliidae
Geslacht
Dictyostelium
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Dictyostelium is een geslacht, dat behoort tot de cellulaire slijmzwammen. Dictyostelium leeft in de grond en leeft voornamelijk van bacteriën. Wanneer er voldoende voedsel beschikbaar is, dan zijn ze gewone eencellige amoeben, die normaal delen. Wanneer echter de voedselvoorziening uitgeput raakt, dan kunnen ze zich omvormen tot meercellige 'organismen'.

Levenscyclus[bewerken | brontekst bewerken]

Bij voedseltekort scheiden de cellen van Dictyostelium cAMP uit. Het cAMP werkt als chemo-attractant voor andere cellen. De cellen van Dictyostelium zoeken elkaar dan op en vormen een meercellig 'organisme'. Dat 'organisme' wordt een pseudoplasmodium of ook wel slak genoemd (niet te verwarren met echte slakken, hoewel er voor het oog bepaalde overeenkomsten zijn). De slak kan onder invloed van concentratiegradiënten van voedingsstoffen bewegen, en op zoek gaan naar geschikte omstandigheden. Onder de juiste omstandigheden vormt de slak zich om naar een zogenaamd vruchtlichaam, een soort kleine paddenstoel. In het vruchtlichaam specialiseren sommige cellen zich tot sporen. Deze sporen kunnen zich verspreiden en zich weer ontwikkelen tot eencellige amoeben.

Modelorganisme[bewerken | brontekst bewerken]

Met name Dictyostelium discoideum wordt veel gebruikt als modelorganisme, onder andere in het onderzoek op het gebied van de ontwikkelingsbiologie en op het gebied van chemotaxis. In 2005 werd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature het genoom van Dictyostelium discoideum gepubliceerd.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dictyostelium van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.