Didier Reynders

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Didier Reynders
Didier Reynders in Iranian Parliament 02.jpg
Geboren Luik, 6 augustus 1958
Land Vlag van België België
Partij MR
Federaal vicepremier
Aangetreden 18 juli 2004
Regering Verhofstadt II
Verhofstadt III
Leterme I
Van Rompuy
Leterme II
Di Rupo
Michel I
Michel II
Voorganger Louis Michel
Federaal minister van Buitenlandse Zaken en Europese Zaken, belast met Beliris en Culturele Instellingen
Aangetreden 11 oktober 2014
Regering Michel I
Michel II
Voorganger Hijzelf (Buitenlandse Zaken en Europese Zaken)
Laurette Onkelinx (Beliris en de Federale Culturele Instellingen)
Federaal minister van Defensie
Aangetreden 9 december 2018
Regering Michel II
Voorganger Sander Loones
Andere functies
2011-2014 Federaal minister van Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Europese Zaken
2007-2011 Federaal minister van Financiën en Institutionele Hervormingen
1999-2007 Federaal minister van Financiën
Portaal  Portaalicoon   België
Politiek

Didier J.L. Reynders (Luik, 6 augustus 1958) is een Belgisch politicus van de Mouvement Réformateur (MR). Tussen 1999 en 2019 was hij meer dan 20 jaar lang onafgebroken minister in de Belgische federale regering.

Biografie[bewerken]

Reynders werd geboren in Luik als jongste van drie kinderen. Hij studeerde rechten aan de Universiteit van Luik en werd in 1988 professor Publieke Economie aan deze universiteit, waar hij ook assistent was aan de faculteit rechten. Nadat hij van 1981 tot 1985 werkzaam was als advocaat, werd hij in 1985 directeur-generaal op het departement lokale overheden van het Waals Gewest, een mandaat dat hij behield tot in 1988.

Van 1986 tot 1991 was hij voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS en van 1987 tot 1988 was hij kabinetschef van toenmalig minister van Justitie Jean Gol. Daarna was hij van 1991 tot 1993 voorzitter van de Nationale Maatschappij der Luchtwegen.

Zijn politieke carrière begon toen hij voor de PRL in oktober 1988 werd verkozen tot gemeenteraadslid Luik, een mandaat dat hij bleef behouden tot in 2012. Van 1991 tot 1992 was hij tevens provincieraadslid van de provincie Luik. In januari 1993 werd hij lid van de Kamer van volksvertegenwoordigers en was er van 1995 tot 1999 de voorzitter van de PRL-fractie. In 1999 werd hij federaal minister van Financiën in de regering-Verhofstadt I. Hij bleef minister van Financiën tot in 2011 en combineerde dit van 2007 tot 2011 met de ministerpost Institutionele Hervormingen. Van 1992 tot 2004 was hij eveneens ondervoorzitter van de PRL en later van de MR.

Toen Louis Michel in 2004 naar de Europese Commissie vertrok, volgde Reynders hem op als vicepremier, een mandaat dat hij nog steeds uitoefent. In datzelfde jaar werd Reynders ook partijvoorzitter van de MR. Vanaf 2009 begonnen er binnen zijn partij echter spanningen te ontstaan omdat Reynders het partijvoorzitterschap met het mandaat van vicepremier combineerde en sommigen het daar niet mee eens waren. Uiteindelijk nam hij in 2011 ontslag als partijvoorzitter, waarna Charles Michel verkozen werd tot de nieuwe partijvoorzitter.

In 2007 leidde Reynders zijn partij naar de overwinning bij de federale verkiezingen. Hij kreeg 102.762 voorkeurstemmen, waarna hij werd aangesteld als informateur. Hij hield daarbij verkennende gesprekken met meer dan 400 personaliteiten uit de Belgische politieke, sociale en economische sector, wat resulteerde in een lijvig rapport aan koning Albert II. Na zijn informatieopdracht werd Jean-Luc Dehaene belast met verdere informatieve opdrachten, teneinde een nieuwe regering op de been te brengen. In de communautair woelige jaren die volgden, bleef Reynders vicepremier en minister van Financiën, in de regeringen van Verhofstadt (Verhofstadt III), Yves Leterme (Leterme I en Leterme II) en Herman Van Rompuy (Van Rompuy).

Na de vervroegde federale verkiezingen van 2010 en een formatie van 541 dagen, volgde Reynders in december 2011 Steven Vanackere op als minister van Buitenlandse Zaken. Ook kreeg hij de bevoegdheden Buitenlandse Handel en Europese Zaken. In de regering-Michel I, die werd gevormd na de verkiezingen van 2014, behield hij die functie, ditmaal samen met de bevoegdheden Europese Zaken, Beliris en de Federale Culturele Instellingen. Na de val van de regering-Michel I op 9 december 2018 en het vertrek van de N-VA-regeringsleden, werd hij in de regering-Michel II eveneens minister van Defensie.

Didier Reynders en Elio Di Rupo worden ontvangen door de Nederlandse eerste minister Mark Rutte. Den Haag, 7 november 2013.

In 2014 was hij kandidaat om lid te worden van de Europese Commissie, maar die functie ging uiteindelijk naar Marianne Thyssen van CD&V. In ruil wist de MR van Reynders het premierschap te behalen, dat ging naar Charles Michel.

In februari 2012 verliet Reynders de stad Luik en verhuisde naar het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, meer bepaald naar de gemeente Ukkel. In november 2012 werd hij bij de gemeenteraadsverkiezingen verkozen tot gemeenteraadslid van de gemeente, wat hij bleef tot in 2018. Sinds 2013 is hij voorzitter van de Brusselse MR-afdeling.

In 2017 werd Reynders genoemd als één van de protagonisten in Kazachgate, met name over zijn vermeende ongeoorloofde inmenging als toenmalig minister van Financiën bij de (versnelde) totstandkoming van de zgn. afkoopwet in de diamantsector. Reynders zelf sprak van "criminele insinuaties, zonder bewijzen" en werd in april 2018 door de parlementaire onderzoekscommissie vrijgesproken.[1][2]

Bij de federale parlementsverkiezingen van 2019 werd hij als Brussels lijsttrekker herkozen in de Kamer van volksvertegenwoordigers. In de week na de verkiezen werden hij en minister van staat Johan Vande Lanotte (sp.a) door koning Filip gevraagd om bij de formatie van een nieuwe federale regering een rol als informateur op te nemen. Het duo aanvaardde en kreeg als opdracht te zoeken naar de uitdagingen, mogelijkheden en voorwaarden voor het vormen van een nieuwe regering, waarvan wordt verwacht dat het door de verkiezingsuitslag moeilijk zal verlopen.[3][4]

Begin 2019 kondigde hij aan zich kandidaat te stellen voor de functie van secretaris-generaal voor de Raad van Europa.[5] Uiteindelijk werd echter zijn Kroatische tegenstreefster Marija Pejčinović Burić in juni 2019 gekozen voor de functie.[6]

Europees commissaris[bewerken]

Op 24 augustus 2019 werd Reynders door de federale regering voorgedragen als Europees commissaris in de Commissie-Von der Leyen.[7] Die voordracht werd gecontesteerd, omdat ze werd genomen door een regering van lopende zaken, die bovendien geen parlementaire meerderheid meer heeft en dat parlement niet op voorhand bevroeg. Op de Partij van de Arbeid na, vond geen enkele partij het nuttig om hierover nadien alsnog te stemmen in het parlement.[8][9] Het Vlaams Belang leidde tegen de nominatie wel een procedure in bij de Raad van State. Volgens het Belang is het bovendien ongehoord dat twee Europese topjobs in "francofone liberale handen komen" gezien ook premier Charles Michel voorzitter wordt van de Europese Raad.[10] Op 10 september raakte bekend dat Reynders de bevoegdheid Justitie kreeg.[11]

Lidmaatschappen[bewerken]

Hoewel Didier Reynders volgens sommige journalisten een vrijmetselaar zou zijn, [12][13] heeft hij dat zelf altijd ontkend.[14]

Tunesisch ereconsul[bewerken]

Van 2004 tot 2011 was Reynders ereconsul van Tunesië. Dit was echter een titelvoerende functie door zijn ministerschap. Het was zijn perschef Laurent Burton, die op vraag van Tunesië de functie de facto uitoefende.

Eretekens[bewerken]

Externe link[bewerken]

Voorganger:
Jean-Jacques Viseur
Minister van Financiën
1999-2011
Opvolger:
Steven Vanackere
Voorganger:
Louis Michel
Vice-eersteminister
2004 - heden
Opvolger:
-
Voorganger:
Antoine Duquesne
Partijvoorzitter van de MR
2004 - 2011
Opvolger:
Charles Michel
Voorganger:
Steven Vanackere
Minister van Buitenlandse Zaken en Europese zaken
2011 - heden
Opvolger:
-
Voorganger:
Steven Vanackere
Minister van Buitenlandse Handel
2011 - 2014
Opvolger:
Pieter De Crem (Staatssecretaris)
Voorganger:
Sander Loones
Minister van Defensie
2018 - heden