Die Getriebenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Die Getriebenen
Alternatieve titel(s) Merkel
Regie Stephan Wagner
Producent Alexander van Dülmen
Stephan Wagner
Scenario Florian Oeller
Muziek Irmin Schmidt
Montage Gunnar Wanne-Eickel
Cinematografie Thomas Benesch
Productiebedrijf ARD
Première 15 april 2020 (Das Erste)
Speelduur 118 minuten
Taal Duits
Hongaars
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Vlag van Oostenrijk Oostenrijk
Vlag van Hongarije Hongarije
Vlag van België België
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
(mul) TMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Die Getriebenen is een Duitse historische film uit 2020. Het scenario is gebaseerd op het non-fictieboek Die Getriebenen: Merkel und die Flüchtlingspolitik van journalist Robin Alexander en reconstrueert de vluchtelingencrisis in Europa uit 2015.[1]

Volgens de trailer had de film oorspronkelijk vanaf eind maart 2020 kort in de Duitse bioscopen vertoond moeten zijn, maar de coronacrisis in Duitsland vernietigde deze plannen. Het liep op 15 april 2020 in Das Erste en werd op 1 mei 2020 herhaald op One.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Zomer 2015. Steeds meer Syrische oorlogsvluchtelingen en migranten trekken langs de Balkanroute richting Centraal-Europa. De Hongaarse premier Viktor Orbán weigert hen in zijn land te blijven. De Duitse bondskanselier Merkel bepaalt haar beleid met haar mantra "Wir schaffen das". Haar regering en partijgenoten, vooral de Beierse premier Seehofer, staan sceptisch en vijandig tegenover het beleid van open grenzen. In samenwerking met de Oostenrijkse bondskanselier Faymann organiseerde Merkel het transport van duizenden mensen van de Hongaars-Oostenrijkse staatsgrens via Wenen naar Duitsland. De plot reconstrueert de 63 dagen in 2015.

Geschiedenis van oorsprong[bewerken | brontekst bewerken]

De film is op locatie opgenomen in Berlijn, München, Wenen, Boedapest en Brussel.[2] De scènes in de bergen waarin bondskanselier Angela Merkel haar zomervakantie doorbrengt, zijn gefilmd in de Ötztaler Alpen in het Tiroolse stadje Gurgl.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Imogen Kogge Angela Merkel
Josef Bierbichler Horst Seehofer
Wolfgang Pregler Thomas de Maizière
Tristan Seith Peter Altmaier
Timo Dierkes Sigmar Gabriel
Walter Sittler Frank-Walter Steinmeier
Gisela Aderhold Beate Baumann
Rüdiger Vogler Wolfgang Schäuble
Radu Banzaru Viktor Orbán
Silvina Buchbauer Eva Christiansen
Urs Remond Steffen Seibert
Simon Licht Bernhard Kotsch
Uwe Preuss Joachim Sauer
Oliver Urbanski Hanno Stemberger
Matthias Kupfer Markus Söder
Felix Hellmann Michael Backhaus
Peter Raffalt Christoph Heusgen
Justus Carrière Manfred Schmidt
Angela Jacobi Karolina Gernbauer
Judith Hofmann Elisa Bader
Jürgen Fischer Alexander Dobrindt
Germain Wagner Jean-Claude Juncker
Bernhard Schir Werner Faymann
Peter Kremer Holger Münch
Michael Benthin Hans-Georg Maaßen
Jörg Westphal Dieter Romann
Orlando Süss Sebastian Kurz
László I. Kish József Czukor
Vasilis Spiliopoulos Alexis Tsipras
Claudius Franz Jens Spahn

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Beoordelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De film is bijna een liefdesverklaring aan Angela Merkel. En dat men soms het gevoel heeft dat de film ook gebruikt zou kunnen worden om haar heiligverklaring in te leiden, is zeker ook te danken aan het geweldige optreden van de actrice Imogen Kogge. Het geeft Merkel een aura die menselijkheid combineert met zeer professionele staatsvrouwelijkheid. […] Het is een echte ervaring: de acteerprestaties in deze film zijn altijd opmerkelijk.

De filmmakers combineerden tv-materiaal met scènes uit de game, het tempo ligt hoog. Wat de hoofdrolspelers in Berlijn, Brussel, Boedapest of München zeggen, is misschien niet zo geschreven, maar het klinkt waarschijnlijk, en zozeer zelfs dat de authenticiteit van hun toon bijna verbazingwekkend is. Zowel vrienden als vijanden van Merkels politiek kunnen versteld staan, en ze zullen allebei teleurgesteld zijn in hun vooroordelen. Het was toch allemaal een beetje anders. "Die Getriebenen" is een veristisch docudrama, geen didactisch stuk en dus een groot spel.

De sympathiecontrole is duidelijk: de politici en adviseurs rond Merkel worden afgeschilderd als machtshongerig, vervallen of koppig. Merkel blijft standvastig en houdt de vlag van de mensheid omhoog. Dit beeld komt overeen met de realiteit in zoverre dat de bondskanselier bij twijfel taaier is dan de meeste in haar politieke omgeving. Het is echter niet erg aannemelijk dat alleen barmhartigheid hun optreden in de asielcrisis heeft bepaald. Kanselier kan niet worden bestreden met altruïsme, en het verlangen om de macht te behouden buigt sommige beslissingen.

— Jonas Hermann

Politieke reacties[bewerken | brontekst bewerken]

De sociaaldemocratische aanvaller zag de film als een docudrama over 'Merkels wendingen in het vluchtelingenbeleid'. Vanuit het standpunt van de SPD-partijkrant bleven belangrijke acteurs naast Merkel 'bleek of leken ze op een karikatuur, wat nauwelijks verenigbaar is met de documentaire claim van het geheel'.[3] De voormalige president van het Duitse bureau voor de bescherming van de grondwet, Hans-Georg Maaßen, die in de film wordt gespeeld door Michael Benthin, beoordeeld onder de titel 'Waarheid en poëzie' in een gastbijdrage van Focus: 'Imogen Kogge in de hoofdrol als Angela Merkel en andere topacteurs spelen zo overtuigend dat het voor de kijker verleidelijk is om te geloven dat het echt zo was. (...) In tegenstelling tot de film eindigde de vluchtelingencrisis niet abrupt met het CSU-partijcongres in november 2015, maar ging door."[4]

Thomas de Maizière, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken onder Merkel aan het begin van de vluchtelingencrisis en geportretteerd in de film door Wolfgang Pregler, zei in een interview in juni 2020:[5] "Het boek houdt rekening met Merkel en Merkels toenmalige regeringsbeleid. En de film, mevrouw Merkel [...] met al haar overwegingen [...] is de beste manier om ermee weg te komen [...] In deze film worden alle betrokkenen behalve de bondskanselier [...] eigenlijk gewoon geportretteerd. alsof alles wat je beslist over jezelf gaat. Of Seehofer Söder er een wegvaagt, of Seehofer Söder verhindert, of Söder iets wil, en Gabriel denkt er alleen maar aan of hij nu kandidaat wordt voor kanselier etc. etc. en dat stoorde me. "

Publieksbeoordelingen[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste uitzending van Die Getriebenen op 15 april 2020 werd door 3,98 miljoen kijkers in Duitsland gezien en behaalde een marktaandeel van 12,5% voor Das Erste.[6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]