Diego Rivera

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
portret van Diego Rivera door Amedeo Modigliani, uit 1914
Frida Kahlo en Diego Rivera, 19 maart 1932 (fotograaf: Carl Van Vechten)

Diego Rivera (Guanajuato, 8 december 1886Mexico-Stad, 24 november 1957) was een Mexicaans muralist. Hij was tevens grondlegger en ontwerper van het Anahuacallimuseum.

Opleiding[bewerken]

Rivera schreef zich op tienjarige leeftijd in bij de Academie van San Carlos. Van 1907 tot 1921 verbleef hij in Europa, waar hij in contact kwam met verschillende schilders en de invloed onderging van verschillende stijlen. Vanaf 1914 verschenen er Mexicaanse motieven in zijn schilderijen en groeide zijn patriottisme.

Huwelijken[bewerken]

Rivera's eerste vrouw was de Russische Angeline Beloff, die hij in 1909 in Brugge ontmoette. In 1916 werd hun zoon geboren. Na een verblijf in Parijs verliet hij in 1921 zowel deze stad als zijn gezin. In Mexico trouwde hij in 1922 met Guadalupe Marin, waarna hij in 1927 weer van haar scheidde. Hierna ontmoette Rivera op een feest van Tina Modotti de surrealistisch kunstschilderes Frida Kahlo, met wie hij in augustus 1929 trouwde. Het was een tumultueus huwelijk en beiden hadden buitenechtelijke affaires. In 1940 verliet Kahlo Rivera, maar ze hertrouwden in december van datzelfde jaar. Nadat Kahlo in 1954 was overleden, hertrouwde Rivera in 1955 met Emma Hurtado.

Marxisme[bewerken]

Vanaf de jaren dertig toonde Rivera openlijk zijn voorkeur voor het marxisme. Hij verbleef negen maanden in de Sovjet-Unie. Na zijn verblijf ontstond het conflict tussen Trotski en Stalin. Rivera stelde zich pro-Trotski op, en David Alfaro Siqueiros, een andere Mexicaanse muralist, koos de zijde van Stalin. Siqueiros werd door de Russische autoriteiten belast met een moordpoging op Trotski. Die overleefde de aanslag, maar Siqueiros moet vluchten.

Pas in 1948 werd de ruzie tussen Rivera en Siqueiros bijgelegd. Samen vormden ze toen de Commissie voor Muralistische Schilderkunst.

Werken[bewerken]

Vrijwel zijn gehele werk bestaat uit muurschilderingen. Het werk van Rivera kan beschouwd worden als het schilderen van verhalende geschiedkundige taferelen. Tussen 1930 en 1940 realiseerde Rivera verschillende muurschilderingen in de Verenigde Staten vanuit de WPA-werkverschaffingsprojecten.

Overlijden[bewerken]

Rivera overleed op 70-jarige leeftijd aan hartkwalen. Hij werd begraven in de Rotonda de los Hombres Ilustres bij het pantheon van Dolores, Mexico Stad.

Tentoonstellingen (selectie)[bewerken]

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]