Diepenbrockstraat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Diepenbrockstraat is een straat in Amsterdam - Zuid. De straat ligt in het verlengde van de Wielingenstraat, die langs het beurscomplex RAI loopt. De straat begint op Brug 422 over de Boerenwetering, vanaf daar loopt de straat in een ronde vorm over een brug over het Zuider Amstelkanaal. De straat eindigt op de Stadionweg.

De straat werd op 30 september 1931 vernoemd naar de componist Alphons Diepenbrock (1862-1921).

Karakter[bewerken | brontekst bewerken]

De noordkant van de straat bestaat uit een serie geschakelde villa's en een kerk. De zuidkant van de straat bestaat uit vrijstaande villa's tot voorbij de Bernard Zweerskade. Daartussen staat er weer een reeks geschakelde villa's. Tussen enkele villa's liggen toegangen tot het daarachter gelegen Beatrixpark.

De straat is een verkeersader en is een belangrijke toegangsroute tot de nabijgelegen RAI. Bij grote beurzen of evenementen worden de zijstraten van de Diepenbrockstraat afgesloten voor verkeer om de parkeeroverlast voor de buurt te beperken.

Markante punten[bewerken | brontekst bewerken]

Bewoners[bewerken | brontekst bewerken]

Wim Duisenberg, president van De Nederlandsche Bank en Europese Centrale Bank, woonde in de straat. Zijn echtgenote Gretta trok veel bekijks door aan het balkon van hun villa aan de straatkant een Palestijnse vlag te hangen. Hiermee wilde ze haar steun betuigen aan de Palestijnen in het Midden-Oostenconflict. Na protesten van Joodse buren die de vlag provocerend vonden is de vlag weer verwijderd en een aantal keren teruggeplaatst. De familie Duisenberg heeft deze villa inmiddels geruime tijd verlaten.

De geliquideerde vastgoedhandelaar Willem Endstra woonde tot aan zijn dood in 2004 in de Diepenbrockstraat.