Dierenpark Wassenaar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dierenpark Wassenaar
Geopend 1937
Gesloten 1985
Locatie Wassenaar, Nederland
Oppervlakte 15 hectare
Coördinaten 52° 7′ NB, 4° 23′ OL
Thema Exotische diersoorten

Dierenpark Wassenaar is een voormalige dierentuin, gelegen aan de rijksweg Amsterdam-Den Haag, die in 1985 wegens geldgebrek werd gesloten.

Geschiedenis[bewerken]

De dierentuin werd in 1937 opgericht door de gefortuneerde auto-importeur Piet Louwman, en voortgezet door Jan Louwman. Piet Louwman had in zijn woning in Wassenaar ook al een collectie tropische vogels. De populatie van het park bestond in de beginjaren vooral uit vogels, olifanten en tijgers, maar werd al snel uitgebreid met een grote collectie mensapen, waaronder chimpansees en orang-oetans. Het dierenpark kon ook dieren overnemen van de Haagse Dierentuin die in 1943 werd gesloten. Uiteindelijk had het dierenpark wel 3500 dieren.

Gorillahuis

In het gorillahuis was ook de griezelcollectie onder gebracht. Deze bestond uit een verzameling geleedpotige dieren zoals een schorpioen, een vogelspin, een wandelend blad en wandelende takken.

Bobby, een grote zilverrug, verhuisde naar de Verenigde Staten.

Louisehal

In 1953 werd in de dierentuin de Louisehal geopend, een voormalige rozenkas van 120 bij 18 meter, die was omgebouwd tot een hal met reptielenverblijven en een volière voor roofvogels. De verblijven waren groot genoeg om de dieren hun eigen leven te laten leiden, hetgeen in die periode als zeer vooruitstrevend gold. Er waren twee restaurants. De speeltuin had een echte eenmansonderzeeër en een gevechtstank.

Fokken

Fokken van bedreigde diersoorten krijgt in dierentuinen speciale aandacht. Wassenaar had enkele opmerkelijke successen. In 1979 werd de eerste laaglandgorilla in Nederland geboren, en in 1982 de eerste bonobo. In 1980 werden vier cheeta's geboren, de laatste leefde in Amersfoort en werd ruim 27 jaar.

Sluiting[bewerken]

Deel van toegangshek

Door geldgebrek en financiële wanprestaties moest het park op 1 december 1985 zijn deuren sluiten. Eerder werd er vanuit het importbedrijf van de familie Louwman - die nog steeds eigenaar was van de dierentuin - nog geld in het park gepompt, maar het tekort was dusdanig opgelopen dat deze bedragen ook niet meer konden helpen. Veel dieren werden overgebracht naar andere dierenparken.

Na de sluiting kocht de familie Louwman het park terug en begon er het Wassenaar Wildlife Breeding Centre. Er werden bedreigde diersoorten gehouden, waaronder roofvogels. Er woonden ook nog enkele spinapen.

Toegangshek

Een overblijfsel van het dierenpark is het toegangshek. Het siersmeedwerk werd bij een sloper gekocht en was afkomstig van de oude Rotterdamse diergaarde. De rest van het Rotterdamse hek werd bij de nieuwe Louisehal gezet. Na de sluiting van Dierenpark Wassenaar stond het toegangshek nog jarenlang langs de straatweg. Toen het Louwman Museum werd gebouwd, werd het hek naar de ingang van het museum verplaatst.

Leegstand[bewerken]

Na 25 jaar leegstand werd de dierentuin op 23 september 2010 gekraakt door Kraakgroep Haaglanden. De eigenaar stemde er niet mee in dat de groep er een commune zou oprichten en maatregelen zouden treffen om er te wonen en omwonenden hadden grote bezwaren. Op 1 oktober moesten de krakers voor de rechter verschijnen. De krakers moesten volgens de uitspraak binnen 24 uur vertrekken en voldeden aan dit bevel.[1]

Bronnen en referenties[bewerken]