Dierenrijk (Mierlo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dierenrijk
Geopend 4 mei 2004
Locatie Mierlo, Nederland
Oppervlakte 16 hectare
Coördinaten 51° 27′ NB, 5° 35′ OL
Lid van EAZA, NVD
Thema Landschappen
Website
Video Op pad met De Zonnebloem in Dierenrijk Nuenen [2:16]

Dierenrijk is een dierentuin in Mierlo (met een bezoekadres in Nuenen) dicht bij Eindhoven, gelegen in Gulbergen.

In het park zijn dieren van dichtbij te zien en worden o.a. de olifanten voor publiek getraind. Er verblijven bijna honderd verschillende diersoorten.[1] Een Brabantse boerenhoeve fungeert als entree. De oorspronkelijke slogan Dé Kinderdierentuin werd onlangs gewijzigd naar Samen genieten.

Geschiedenis[bewerken]

Het park is aangelegd op een voormalige vuilstortplaats. Op 3 mei 2004 werd de dierentuin officieel geopend door Eindhovens burgemeester Alexander Sakkers. Aanvankelijk was de naam Dierenrijk Europa. Het centrale thema was Europa en men toonde uitsluitend Europese dieren. Na een uitbreiding in 2007 en de komst van dieren van buiten Europa werd de naam veranderd in Dierenrijk.

Indeling[bewerken]

Het gebied is ongeveer 16 hectare groot. Het was verdeeld in zeven delen, elk had oorspronkelijk een eigen thema:

Door uitbreidingen, verbouwingen, verhuizingen, de komst en het verdwijnen van bepaalde diersoorten is deze thematische opzet verloren gegaan. Bruine beren en wolven delen nu een verblijf. In 2018 werd onder toeziend oog van een tiental bezoekers een wolf aangevallen en verscheurd door vier beren.[2]

Om het 15-jarig jubileum in 2019 te vieren worden o.a. Indische neushoorns toegevoegd aan het park.[3] Zij krijgen een verblijf van ca. 2000 m² aan de achterzijde van het park, waardoor de rendieren en oerossen zijn verhuisd naar respectievelijk elders binnen het park en Safaripark Beekse Bergen.

Diersoorten[bewerken]

Zwarte ooievaar in Dierenrijk
Vale gier in Dierenrijk

Onder andere de volgende diersoorten zijn anno 2014 in Dierenrijk te vinden.[1]

Reptielen[bewerken]

Vissen[bewerken]

Vogels[bewerken]

Zoogdieren[bewerken]

Organisatie[bewerken]

Dierenrijk wordt geëxploiteerd door het bedrijf Libéma Exploitatie BV, dat ook Beekse Bergen in Hilvarenbeek en Aviodrome in Lelystad exploiteert.

Externe links[bewerken]