Dierentuin van Moskou

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dierentuin van Moscow (Московский зоопарк)
Ingang van de Dierentuin
Geopend 1864
Locatie Moskou, Rusland
Oppervlakte 21,5 hectare
Lid van EAZA, WAZA[1]
Thema Monumentale stadsdierentuin
Website
Giraffe met netvormig patroon
Enorme roofvogel
Raccoon
Leeuwen in de Dierentuin van Moskou
Orangoetan
Amerikaanse zeearend

De Dierentuin van Moskou (Russisch: Московский зоопарк) is de grootste en oudste dierentuin van Rusland. De dierentuin is gelegen in het centrum van Moskou.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Hij werd opgericht in 1864 door een groep biologieprofessors, K.F. Rulje, S.A. Usov en A.P. Bogdanov, van de Staatsuniversiteit van Moskou. In 1919 werd de dierentuin genationaliseerd. In 1922, werd de dierentuin eigendom van de stad Moskou en is sindsdien onder de controle van Moskou gebleven. De dierentuin had een oppervlakte van 10 ha met 286 dieren, toen hij voor het eerst open ging. In 1926, werd de dierentuin uitgebreid met aangrenzend land, wat de oppervlakte vergrootte tot 18 ha. De originele gebouwen van de dierentuin waren van hout, in de oude Russische stijl met ingewikkelde versieringen.

Vernieuwingen eind twintigste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In 1990 werd de dierentuin van Moskou gerenoveerd en aan de eisen van deze tijd aangepast. De opmerkelijkste toevoegingen omvatten een voetgangersbrug die de oude (1864) eigendommen van de dierentuin verbonden met de nieuwe (1926) eigendommen (daarvoor was de dierentuin verdeeld in twee 'afzonderlijke dierentuinen' aangezien de Bolsjaja Groezinskajastraat de twee eigendommen verdeelde) en een nieuwe hoofdingang in de vorm van een groot rotskasteel. Watervallen en de stromen werden toegevoegd om de dierentuin een natuurlijker indruk te geven.

Bovendien werd de dierentuin weer uitgebreid. Er werden nieuwe verblijven geopend, waaronder een zee-aquarium, volière, tentoonstellingsruimte voor nachtdieren, een zeeleeuwenverblijf en een speciale dierentuin voor kinderen.

Dierentuinmuseum[bewerken | brontekst bewerken]

Opgericht in 2008 in een gebouw met twee verdiepingen uit de 19e eeuw, gebouwd in de late 19e-begin 20e eeuw en gelegen op het grondgebied van de dierentuin. Sinds 2015 is het museum open voor publiek en iedereen. In de centrale en zijhallen is er een tentoonstelling over de geschiedenis van de dierentuin van Moskou en een permanente tentoonstelling over natuurwetenschappen. De collectie van het museum omvat meer dan 10.000 dierentuinemblemen van over de hele wereld, honderden schilderijen, sculpturen en tekeningen van meesters van de Russische animalistieken zoals Vasily Vatagin, Alexei Komarov, Vadim Trofimov, Andrei Marts en Alexei Tsvetkov.[2][3][4]

Dierencollectie[bewerken | brontekst bewerken]

De dierentuin heeft meer dan 6000 dieren van meer dan 1000 soorten en bestrijkt een gebied van ongeveer 21,5 ha.

Onderzoek en Opleidingsinstituut[bewerken | brontekst bewerken]

De dierentuin bestudeert dierengedrag, het voeden en voortplanting van dieren en fokt zeldzame bedreigde soorten.

De dierentuin van Moskou heeft een eigen opleidingsinstituut. Naast opleidingen voor dierentuinpersoneel en docenten is er een bij- en nascholingprogramma voor medewerkers van dierentuinen en aquaria, dierenartsen, docenten en vrijwilligers, en ook cursussen in dierentuinpsychologie. Daar de Moskou dierentuin sinds de Sovjetperiode voorzitter is van alle dierentuinen in Rusland is het een nationaal opleidingscentrum. In 2017 is dit opgericht door de huidige directeur Svetlana Akulova en de Nederlandse Björn Stenvers.[5][6]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Moscow Zoo van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.