Dieter Senft

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Dieter Senft
Didi Senft 04.jpg
Bijnaam El Diablo
Tourduivel
Geboren 7 februari 1952, Reichenwalde
Origine Vlag van Duitsland Duitsland
Bekend van Ronde van Frankrijk
Website
Portaal  Portaalicoon   Media

Dieter "Didi" Senft (Reichenwalde, 7 februari 1952), beter bekend als El Diablo of de Tourduivel, is een Duits persoon die bekendstaat om zijn verschijning als duivel in de Tour de France.

Biografie[bewerken]

Senft werd geboren in Reichenwalde, toentertijd een gemeente in Oost-Duitsland. Vlak na de hereniging tussen de voormalige Duitse Democratische Republiek en West-Duitsland, maakte Senft gebruik van zijn vrijheid om te reizen. Als wielrenliefhebber bezocht Senft in 1992 voor het eerst de Tour de France.

Onder invloed van de Tourgekte manifesteert Didi zich vanaf 1993 onder andere met het dragen van rood-zwarte kledingstukken, een drietand en horentjes bovenop zijn hoofd. Gekleed als duivelfiguur met woeste baard werd Senft algauw de opvallendste toeschouwer binnen de wielersport. Sindsdien geniet de Tourduivel populariteit onder zowel het brede publiek als de wielrenners.

El Diablo behoort inmiddels tot de standaardpersonages omtrent de Ronde van Frankrijk. De afgelopen jaren laat Senft zich sponsoren, door zijn Volkswagenbus te beplakken met namen en logo's van personen of organisaties die hem steunen door geld ter beschikking te stellen, (ook wordt hij door organisatoren van amateurkoersen ingehuurd als attractie) zodat hij aanwezig kan zijn bij de grote wielerwedstrijden. Mede omdat de Duitse televisie de afgelopen jaren niets moest hebben van wielrennen is deze inkomstenbron opgedroogd, en speelt de 64-jarige Duitser met de gedachte om met pensioen te gaan omdat hij te weinig inkomsten heeft.

Afbeeldingen[bewerken]

Externe link[bewerken]