Dieuwertje Blok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dieuwertje Blok
Dieuwertje Blok in 1989
Dieuwertje Blok in 1989
Algemene informatie
Volledige naam Diewer Sarah Blok
Geboren 8 augustus 1957
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1980 - heden
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Diewer Sarah (Dieuwertje) Blok (Nederhorst den Berg, 8 augustus 1957) is een Nederlandse televisiepresentatrice en actrice.

Carrière[bewerken]

Na haar mavodiploma te hebben gehaald, werkte ze als fotoredacteur op de fotoredactie van het KRO-programmablad TV Studio. In 1980 werd ze omroepster voor de KRO. Ze presenteerde Sport op Maandag en KRO's Middageditie. Na een openhartig interview in Vrij Nederland, waarin ze verklaarde atheïst te zijn, stapte ze over naar de VARA, waar ze Filmnieuws en Zomertijd presenteerde, en met Ati Dijckmeester en Marjolijn Uitzinger het programma Drie vrouwen, naar een idee van Marcel van Dam. Eind jaren tachtig volgde een periode bij de commerciële omroep RTL-Véronique. Toen haar talkshow abrupt van het scherm werd gehaald, spande ze een rechtszaak aan tegen RTL4 (opvolger van RTL-Véronique) die haar 150.000 gulden opleverde.

Halverwege de jaren negentig keerde Blok terug bij KRO-televisie, waar ze 'Ontbijt TV' presenteerde, en een serie KRO-programma's maakte onder de titel 'Er is meer tussen Hemel en Aarde'. Vanaf 12 januari 2004 presenteerde ze samen met Theodor Holman het praatprogramma Dolce Vita. Blok werd eind februari vervangen door Hansje Bunschoten omdat het programma vanaf 1 maart rechtstreeks werd uitgezonden. Ze zag hierdoor geen mogelijkheden om werk en privé te combineren.

Blok was tot 2005 een van de wekelijkse presentatoren van het radioprogramma Desmet live (thans OBA live) van de Humanistische Omroep. Ze presenteert sinds 2001 het Sinterklaasjournaal en sinds 2002 presenteerde ze de intocht van Sinterklaas, samen met Rik Hoogendoorn en sinds 2007 met Jeroen Kramer. Daarnaast speelde ze in 2008 in Op bezoek bij Sinterklaas als presentator van het nieuws en in 2009 in de bioscoopfilm Het sinterklaasjournaal: De meezing moevie. Voor de educatieve zender ETV maakte ze de serie Blokletters; zes afleveringen over vrouwen die functioneel analfabeet zijn.

Van 2008 t/m maart 2011 presenteerde Blok drie dagen per week het radioprogramma De Ochtendshow bij de regionale zender Omroep West, de omroep voor Zuid-Holland Noord. Verder is ze de vaste vervanger van Mieke van der Weij in de TROS Nieuwsshow op zaterdagochtend via Radio 1, die ze dan presenteert met haar echtgenoot Peter de Bie.

Blok zit verder in de Raad van Advies van Een Ander Joods Geluid, is ambassadeur van de Hartstichting en het Wereld Natuur Fonds, bestuurslid van de Volksuniversiteit en vrijwilliger voor VluchtelingenWerk.

In december 2012 ontving Dieuwertje Blok tijdens het Gouden PepernootGala een Gouden Pepernoot Oeuvre Award voor haar positieve bijdrage aan de Sinterklaascultuur in Nederland.

Verder kreeg Blok tijdens het Gouden Televizier-Ring Gala in oktober 2013 de Gouden Stuiver uitgereikt voor het Sinterklaasjournaal, in de categorie 'Beste Kinderprogramma'.

Sinds 2014 presenteert ze samen met Janny van der Heijden het NTR televisieprogramma Landinwaarts.

Familie[bewerken]

Blok is een van de drie dochters van historicus Dick Blok en Henny Gazan, en is kleindochter van kleinkunstenares Stella Fontaine. Blok is gehuwd met radio- en tv-presentator Peter de Bie. Uit een eerder huwelijk heeft zij een zoon en een dochter.

Trivia[bewerken]

In de jaren tachtig werd er een fanlied voor haar gemaakt met tekst van Jacques Plafond (Wim T. Schippers) en muziek van Clous van Mechelen en uitgevoerd door Maurits van Santen. [1]

Externe links[bewerken]