Diffuus grootcellig B-cellymfoom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Diffuus grootcellig B-cellymfoom
Biopt van diffuus grootcellig B-cellymfoom
Biopt van diffuus grootcellig B-cellymfoom
Classificatie
Specialisatie hematologie
Coderingen
ICD-10 C83.3
ICD-O M9680/3
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Het diffuus grootcellig B-cellymfoom (DGBL, Engels: diffuse large B-cell lymphoma, DLBCL) is een agressief non-hodgkinlymfoom (lymfeklierkanker). Het is de meest voorkomende vorm van een non-hodgkinlymfoom. De meeste indolente NHL-varianten kunnen in deze vorm veranderen ("transformeren"), wanneer dit gebeurt is de prognose slechter dan bij de oorspronkelijke presentatie van het lymfoom.

Een subtype van deze vorm is het primair mediastinaal B-cellymfoom (PMBL).

Diagnose[bewerken]

Diagnose vindt altijd plaats middels een lymfeklierextirpatie of een biopt van het aangedane weefsel. Ann Arbor-stadiëring wordt gebruikt om het stadium van de ziekte te bepalen, waarop vervolgens een behandeling wordt gebaseerd.

Behandeling[bewerken]

Behandeling bestaat meestal uit chemotherapie zoals R-CHOP, eventueel gevolgd door bestraling. Bij een recidief of refractaire ziekte worden schema's zoals R-DHAP, R-VIM en R-ICE toegepast om de ziekte alsnog in remissie te brengen.

Prognose[bewerken]

Het diffuus grootcellig B-cellymfoom is bij de helft van de patiënten volledig te genezen. Wanneer het lymfoom is getransformeerd echter, is de prognose meestal slechter.