Dig Istha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dig Istha

Dig Istha (Amsterdam, 1949) is een Nederlandse spindoctor, crisismanager en wethouder te Groningen. Met name in de jaren negentig werd hij bekend als woordvoerder van verschillende politici en ministers. Tijdens de verkiezingscampagne van 1994 was hij campagnemanager van Wim Kok, tijdens de IRT-affaire stond hij minister van Justitie Winnie Sorgdrager bij als crisismanager. Tot januari 2009 was Istha woordvoerder van minister Jacqueline Cramer van VROM. Tevens was hij samen met oud-journalist Charles Huijskens partner van een media-adviesbureau dat hun naam droeg. Istha is tevens docent aan het Instituut Clingendael en het Instituut Defensie Leergangen. Istha is in 2009 in dienst getreden van RWE Nederland in de functie van Director Corporate Affairs. Zijn indiensttreding bij RWE betekende dat hij zijn activiteiten voor Huijskens & Istha beëindigde.

Istha is lid van het partijbestuur van de Partij van de Arbeid.[1]

In 2012 werd hij wethouder te Groningen met als portefeuille Sociale Zaken en Werkvoorziening, Forum, Cultuur, Sport, Cultuurverandering. Na de verkiezingen van 2014 keerde hij niet terug in het College.

Controverses[bewerken | brontekst bewerken]

Istha was meerdere malen betrokken bij controverses:

  • 1999 - Het Eekhoorntjes-incident

In april 1999 werden door de KLM op Schiphol 440 levende eekhoorns door een hakselmachine gedraaid wat leidde tot veel commotie in de pers. Istha was ten tijde van het incident directeur corporate communicatie en bood namens de luchtvaartmaatschappij zijn excuses aan.

  • 2005 - Erik de Vlieger

Begin 2005 legde Istha zijn functie als mediawoordvoerder van ondernemer Erik de Vlieger en zijn Exel Aviation Group neer. De Vlieger beschuldigde na zijn arrestatie eerder die maand diverse overheidsinstanties hem dwars te zitten. Eind januari dat jaar stapte Istha op vanwege een verschil van inzicht.

  • 2008 - Het ministerie van VROM

In april 2008 trad Istha aan als interim-directeur communicatie op het ministerie van VROM. Hij was ingehuurd om ministers Jacqueline Cramer en Ella Vogelaar te ondersteunen. Beide bewindsvrouwen kwamen sinds hun aantreden meerdere malen in opspraak over verschillende kwesties[2]. Nadat Istha zich in november 2008 in een interview in de Telegraaf negatief uitliet over Vogelaar legde hij zijn functie neer. Wel bleef hij tot januari 2009 woordvoerder van minister Cramer. Minister Vogelaar stapte eerder op. Onder druk van de partijleiding legde zij haar functie midden november 2008 neer. Partijleider Wouter Bos zegde het vertrouwen in haar op.