Dighton Probyn

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dighton MacNaughton Probyn VC, GCB, GCSI, GCVO, ISO (21 januari 1833 - 20 juni 1924) was een Brits hoveling en militair. Hij droeg het Victoria Cross voor zijn heldendom tijdens de Muiterij in India.

Biografie[bewerken]

Hij was een belangrijk en kleurrijk figuur aan het hof van Victoria en Eduard VII. Als "Keeper of the Privy Purse" was hij verantwoordelijk voor de penibele persoonlijke financiën van Edward VII die al als Prins van Wales een grote staat voerde en zijn vrouw Alexandra die meer aan liefdadige doelen weggaf dan ze kon opbrengen. Het wordt als de verdienste van Dighton Probyn gezien dat de prins van Wales ondanks alles solvabel is gebleven.

Ook in de koninklijke huishouding bleef Dighton Probyn verantwoordelijk voor de financiën. Hij was ook amateur-tuinarchitect en legde voor de koningin tuinen aan bij Windsor Castle en Sandringham House.

Tijdens de lange jaren dat Alexandra koningin-weduwe was bleef Dighton Probyn, inmiddels een vertrouwde vriend van de vorstin, verantwoordelijk voor haar financiën. Beiden woonden in Sandringham. Het kostte Dighton Probyn veel moeite om te voorkomen dat Alexandra zich met grote giften aan goede doelen zou ruïneren.

Eerbewijzen[bewerken]

Het stadje Probynabad in de Punjab werd naar Dighton Probyn genoemd. Onder de vele onderscheidingen valt het Victoria Cross op. Verder droeg Dighton Probyn

Sir Dighton droeg een baard tot aan zijn navel zodat men op officiële gelegenheden zijn onderscheidingen niet kon zien.[1]

Het Victoria Cross van Sir Dighton Probyn werd op 24 september 2005 geveild voor £160.000.

Bronnen[bewerken]

  1. Kings, Queens & Courtiers, Kenneth Rose, Weidenfeld & Nicholson, 1985 ISBN 0-297-78733-0

Externe links[bewerken]