Digital Author Identifier

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De Digital Author Identifier (DAI) is een uniek landelijk nummer voor elke auteur, met een aanstelling of een andere relevante band bij een Nederlandse universiteit, hogeschool of onderzoeksinstituut. Het gebruik van de DAI is geregistreerd bij het het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) en de DAI is voorbereid op de internationale ISO standaard "International Standard Name Identifier" (ISNI). De DAI brengt diverse schrijfwijzen van een auteur bij elkaar en maakt onderscheid tussen auteurs met dezelfde naam.

Andere Auteur Identifiers[bewerken | brontekst bewerken]

De DAI maakt deel uit van de landelijke kennisinfrastructuur. In de wetenschap zijn ook andere identificerende nummers in gebruik, zoals de ResearcherID[1], ORCID of ScopusID[2].

DAI in koppelingen[bewerken | brontekst bewerken]

SURFfoundation heeft in samenwerking met OCLC PICA[3] een koppeling met de PICA Nationale Thesaurus Auteursnamen (NTA) opgezet die door de universiteitsbibliotheken wordt aangevuld en bijgehouden. Belangrijk hierbij is de koppeling tussen het onderzoekinformatiesysteem Metis[4] en de repositories.[5]

Toepassingen[bewerken | brontekst bewerken]

Toepassingen van de DAI zijn legio. Zo kan eenvoudig het portfolio van een auteur worden samengesteld, ook al heeft de auteur bij meerdere instellingen gewerkt. Publicaties onder getrouwde- en meisjesnamen worden in één oogopslag zichtbaar.

Een voorbeeld van een toepassing van de DAI is ingezet door de portal NARCIS[6] van Data Archiving and Networked Services[7] (DANS), een instituut van KNAW en NWO. In NARCIS worden publicatielijsten van onderzoekers gegenereerd op basis van de DAI. De publicaties worden opgehaald uit de verschillende repositories van Nederlandse wetenschappelijke instellingen. Dankzij de DAI kan de informatie uit de verschillende repositories geïntegreerd worden aangeboden, samen met informatie over onderzoekers en onderzoeksprojecten.

Geen namen maar rugnummers[bewerken | brontekst bewerken]

In juli 2008 verscheen er een artikel in NRC Handelsblad getiteld: “Geen namen, rugnummers!”.[8][9] Het betrof een reactie op een publicatie in The Lancet van juni over het Thompson ResearcherID; in deze publicatie wordt door twee Nederlandse onderzoekers gepleit voor een onafhankelijk auteurs-ID. Dat dit er al was, namelijk de DAI, de Digitale Auteurs Identifier, wisten zij (nog) niet.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. RsearcherID
  2. ScopusID
  3. OCLC PICA
  4. Metis
  5. Respositories[dode link]
  6. NARCIS
  7. Data Archiving and Networked Services
  8. van Santen, Hester, Geen namen, rugnummers!. nrc.nl. NRC. Gearchiveerd op 4 oktober 2013. Geraadpleegd op 4 October 2013.
  9. Hester, van Santen, Geen namen, rugnummers! (PDF). SURFnet. NRC. Geraadpleegd op 4 October 2013.