Dijken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Dit artikel gaat over een Fries dorp. Zie Dijk (doorverwijspagina) voor andere betekenissen.
Dijken
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Dijken
Dijken
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 43′ OL
Algemeen
Inwoners (1 jan 2004) 70
Overig
Postcode 8528
Netnummer 0513
Belangrijke verkeersaders A6 N927
Detailkaart
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Dijken (Fries: Diken) is een dorp in de gemeente De Friese Meren in de Nederlandse provincie Friesland. Het is gelegen ten westen van het dorp Langweer en aan de oostkant van het Koevordermeer.

Geschiedenis[bewerken]

Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Dijken deel uit van de voormalige gemeente Doniawerstal. Tot 1 januari 2014 behoorde Dijken tot de gemeente Skarsterlân.

Het dorpje is oorspronkelijk een boerenstreek met enige opvaarten naar het Koevordermeer. Oppervlakkig gezien lijkt het een ‘útbuorren’ van Langweer, maar oude kaarten laten zien dat de historie van het oude streekdorpje ‘binnen de dijken’ wel wat ingewikkelder moet zijn geweest. ‘Inde Dycken’ (1664), een halve eeuw later ‘De Dyken’ genoemd en nu dus Dijken, had haar eigen dorpsgebied, dat zich volgens W.T. van der Leij uitstrekte tot aan de westkant van het Koevordermeer. Dat wijst op de ontginningsgeschiedenis en een relatie met Smallebrugge nabij Woudsend. Het Koevordermeer was trouwens ooit zo ondiep, dat vee en veedrijvers erdoorheen konden waden. De bebouwing aan de westkant van het Koevordermeer kreeg na de oorlog overigens een nieuwe dorpsnaam: Koufurderrige.

Klokkenstoel

In Dijken stond vroeger een kerk. Rond 1650 was dit kerkje vervallen en rond 1720 was de kerk vervallen tot een ruïne. De kerk was blijkbaar van weinig waarde, aangezien deze niet op afbraak verkocht werd. Bij de kerk stond een klokkenstoel, die op het kerkhof bleef staan na het verdwijnen van de kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok geroofd en omgesmolten in Duitsland. De klokkenstoel werd daarop afgebroken. In 1984 werd een nieuwe klokkenstoel geplaatst met een nieuwe klok. In 2002 werd het kerkhof gerenoveerd.

De voormalige (2002-2008) commissaris der Koningin van Friesland Ed Nijpels was een van de inwoners.