Dijken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dijken
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Dijken (Friesland)
Dijken
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Gemeente Vlag De Friese Meren De Friese Meren
Coördinaten 52° 57′ NB, 5° 43′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
55[1]
Overig
Postcode 8528
Netnummer 0513
Woonplaatscode 2487
Belangrijke verkeersaders A6 N927
Detailkaart
Kaart van Dijken
Locatie in de voormalige gemeente Scharsterland
Foto's
De klokkenstoel van Dijken
De klokkenstoel van Dijken
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Friesland

Dijken (Fries: Diken) is een dorp in de gemeente De Friese Meren, in de Nederlandse provincie Friesland.

Het is gelegen ten westen van het dorp Langweer en aan de oostkant van het Koevordermeer. In 2021 had het dorp 55 inwoners, in 2004 was dat 70.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Dijken is oorspronkelijk een boerenstreek met enige opvaarten naar het Koevordermeer. Oppervlakkig gezien lijkt het een buurtschap of gehucht van Langweer, maar oude kaarten laten zien dat de historie van het oude streekdorp wel wat ingewikkelder moet zijn geweest.

Dijken heeft al lang een eigen dorpsgebied, dat zich volgens W.T. van der Leij van oorsprong uitstrekte tot aan de westkant van het Koevordermeer. Dat wijst op de ontginningsgeschiedenis en een relatie met Smallebrugge nabij Woudsend. Het Koevordermeer was trouwens ooit zo ondiep, dat vee en veedrijvers erdoorheen konden waden. De bebouwing aan de westkant van het Koevordermeer kreeg na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe dorpsnaam; Koufurderrige.

Dijken werd in 1505 vermeld als In de Dijcken, later die eeuw komen de spellingen Indelijcken en Indijck voor. In 1718 werd het vermeld als De Dyken. In 19e en de eerste helft van de 20ste eeuw werden benamingen Indijk, Indijken en Dijken door elkaar gebruikt. De oorspronkelijke plaatsnaam duidt erop dat het binnen de bedijking was gelegen.

Tot de gemeentelijke herindeling in 1984 maakte Dijken deel uit van de voormalige gemeente Doniawerstal. Tot 1 januari 2014 behoorde Dijken tot de gemeente Skarsterlân.

Klokkenstoel en verdwenen kerk[bewerken | brontekst bewerken]

In Dijken stond vroeger een kerk. Rond 1650 was dit kerkje vervallen en rond 1720 was de kerk vervallen tot een ruïne. De kerk was blijkbaar van weinig waarde, aangezien deze niet op afbraak verkocht werd.

Bij de kerk stond een klokkenstoel, die op het kerkhof bleef staan na het verdwijnen van de kerk. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok geroofd en omgesmolten in Duitsland. De klokkenstoel werd daarop afgebroken. In 1984 werd een nieuwe klokkenstoel geplaatst met een nieuwe klok. In 2002 werd het kerkhof gerenoveerd.

Bekende inwoners[bewerken | brontekst bewerken]

De voormalige (2002-2008) commissaris van de Koningin van Friesland Ed Nijpels was een van de inwoners.

Zie de categorie Dijken, Friesland van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.