Naar inhoud springen

Dikkele

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dikkele
Deelgemeente in België Vlag van België
Dikkele (België)
Dikkele
Situering
Gewest Vlag Vlaanderen Vlaanderen
Provincie Vlag Oost-Vlaanderen Oost-Vlaanderen
Gemeente Vlag Zwalm Zwalm
Fusie 1971 (Munkzwalm) - 1977 (Zwalm)
Coördinaten 50° 54′ NB, 3° 44′ OL
Algemeen
Oppervlakte 1,44 km²
Inwoners
(1/1/2020)
179
(125 inw./km²)
Overig
Postcode 9630
NIS-code 45065(F)
Detailkaart
Dikkele (Oost-Vlaanderen)
Dikkele
Foto's
Portaal  Portaalicoon   België

Dikkele is een dorpje in de Belgische provincie Oost-Vlaanderen en een deelgemeente van Zwalm, het was een zelfstandige gemeente tot aan de gemeentelijke herindeling van 1971. De dorpskern ademt de sfeer uit van begin 20e eeuw, en heeft deze rust vooral te danken aan het feit dat er geen doorgaand verkeer is. De Provinciale Baan (N415) loopt met een grote boog om het dorp heen, en heeft het hierdoor behoed van wegenkundige ingrepen zoals verbreding en asfaltering. Wie in de dorpskern niets te zoeken heeft, die komt er niet. Dikkele behoort tot de 50 mooiste dorpen van Vlaanderen.

De Brouwerijstraat, hoofdstraat van Dikkele

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De eerste vermelding van Dikkele - onder de naam "Deckla" dateert van het begin van het tweede millennium. Latere vermeldingen hadden niet toevallig te maken met de activiteiten van ene Jan de Lichte, een bendeleider die de bossen in de omgeving onveilig maakte.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De dorpskern van Dikkele is niet enkel door monumentenzorg beschermd. Ook geografisch is er sprake van een beschermende omgeving, door de ligging in een kom waardoor op enige afstand van het dorp nauwelijks meer te zien is dan de punt van de kerktoren. Hoewel deze kom zelf op een hoogte ligt, is de bodem er zeer drassig vanwege een ondiepe kleilaag die waterinsijpeling bemoeilijkt.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Natuur en landschap[bewerken | brontekst bewerken]

Dikkele ligt op een hoogte van 33-60 meter. Dikkele ligt nabij de Munkbosbeek, waaraan het natuurgebied Munkbosbeekvallei ligt.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen

Lijst van burgemeesters[bewerken | brontekst bewerken]

Lijst van burgemeesters van Dikkele van aan de Franse Revolutie tot aan de fusie van 1971 met Munkzwalm (later Zwalm):

Burgemeesters van Dikkele
Periode Naam
1801-1808 Petrus Franciscus Buysse
1809-1829 Joannes Baptiste De Raedt
1830-1842 J. A. De Bisschop
1843-1851 Ludovicus Stevens
1852-1854 August De Bisschop
1855-1863 Joannes Van de Velde - Stevens
1864-1899 Vital Van de Velde
1900- Evarist Van de Velde
-1971 Raoul Van de Velde

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Van economische bedrijvigheid in het dorp is gedurende de week weinig te merken. De nijverheid die destijds samenhing met de landbouw (zoals wagen- en paardensmid, maalwezen) is nagenoeg verdwenen.

Tot voor enige jaren kende het dorp nog enige economische uitstraling door de brouwerij "De Wever", waaraan het standbeeld herinnert voor de herbergen De Casino en Poezenelle. Brouwer was Theophiel Prosper De Wever, in 1870 geboren te Nazareth, gehuwd met Leonia Vandecasteele. Rechts van de herbergen staat nog altijd de brouwerij zelf.

Eind 1983 stopten de brouwactiviteiten, nadat de kleine brouwerij werd overgenomen door Kronenbourg. De gebroeders De Wever bleven nog een paar jaar aan het werk als bierhandelaars. Bekendste bieren waren: Duc, Hercule Pils, Stout, Oud Bruin, Bleek en Export.

Bekend was ook de veldsteenoven met zijn typische "Dikkelsteen" - waarvan elk stuk al verkocht was nog voordat het gebakken was. Wanneer men door het dorp wandelt ziet men hier en daar nog enkele uitgegraven en lager gelegen stukken grond die nu als weide dienstdoen.

In het weekend komt het dorp tot leven, als beide naast elkaar gelegen dorpsherberg en restaurant de deuren openen en de smalle wegen worden ingenomen door wielertoeristen, wandelaars, spelende kinderen, en geparkeerde voertuigen. Het enige pensionnetje van het dorp is gehuisvest in een kleine vierkantshoeve, die tot 1972 als gemeentehuis dienstdeed.

Nabijgelegen kernen[bewerken | brontekst bewerken]

Beerlegem, Hundelgem, Baaigem, Scheldewindeke

Zie de categorie Dikkele van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.