Diksnavelleeuwerik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Diksnavelleeuwerik
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Alouette de Clot Bey Ramphocoris clotbey.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Alaudidae (Leeuweriken)
Geslacht:Ramphocoris
Soort
Ramphocoris clotbey
(Bonaparte, 1850)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Diksnavelleeuwerik op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De diksnavelleeuwerik (Ramphocorys clotbey, synoniem: Melanocorypha clotbey) is een vogel uit de familie van de leeuweriken (Alaudidae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Het meest opvallend is de snavel die doet denken aan die van een appelvink: stevig en dik. De veren zijn bruin, met op de borst donkere vlekken. Op de vleugels bevindt zich een zwarte en duidelijke witte streep. Op de zijkant van de kop is er een zwarte vlek aanwezig. Zijn houding doet trots aan, omdat zijn lichaam sterk opgericht is. De soort beweegt zich in een snel tempo over de grond en terwijl hij rent houdt hij het lijf rechtop, terwijl de meeste leeuweriksoorten dan hun lijf juist naar beneden drukken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in de steenwoestijnen van noordwestelijk Afrika tot Jordanië en noordwestelijk Arabië in vlak of licht golvend terrein, met een voorkeur voor licht begroeide stukken, ook wel in spaarzaam begroeide beddingen van wadi's en droge steppen.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

De grootte van de wereldpopulatie is niet gekwantificeerd. Men veronderstelt dat de soort in aantal stabiel is. Om deze redenen staat de diksnavelleeuweik als niet bedreigd op de Rode Lijst van de IUCN.[1]