Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dilan Yeşilgöz-Zegerius
Yeşilgöz (2018)
Algemene informatie
Geboren 18 juni 1977
Geboorteplaats Ankara (Turkije)
Functie staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat
Partij VVD
Politieke functies
2014-2017 Gemeenteraadslid in Amsterdam
2017-2021 Lid Tweede Kamer
2021-heden Staatsecretaris van Economische Zaken en Klimaat
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Ankara, 18 juni 1977) is een Nederlands politica van Turks-Koerdische afkomst. Namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) werd zij op 25 mei 2021 geïnstalleerd als demissionair staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat. Vanaf 23 maart 2017 tot en met 2 september 2021 was zij ook lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 kwam ze met haar moeder en zusje naar Nederland, nadat haar Turks-Koerdische vader al drie jaar eerder als politiek vluchteling uit Turkije was gevlucht vanwege zijn vakbonds- en andere politiek getinte activiteiten. Ze studeerde Sociaal Culturele Wetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam.[1] Ze was bestuursadviseur veiligheid en zorg van het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraadslid in Amsterdam (2014–2017), ze was in de jaren daarvoor onder meer actief bij de SP, GroenLinks en de PvdA.[2] Daarnaast was zij eigenaar van BureauDNW in Amsterdam.[3] In 2015 was Yeşilgöz commentator voor Studio PowNed van omroep PowNed. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021 staat zij op plek 5 van de VVD-kandidatenlijst.[4]

Als raadslid zette Yeşilgöz zich in voor het aanpakken en strafbaarstellen van straatintimidatie van vrouwen en LHBT’ers. Haar inzet duurde drie jaar, steeds werd het voorstel door een meerderheid van de Gemeenteraad en het stadsbestuur afgewezen. Bij haar vertrek naar de Tweede Kamer prees toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan haar vasthoudendheid en noemde het zijn afscheidscadeau aan Yeşilgöz dat in Amsterdam, op basis van het nieuwe voorstel dat ze toen met Marijke Shashavari van het CDA had ingediend, een integrale aanpak van straatintimidatie zou komen. Een meerderheid van de Gemeenteraad stemde in met dit voorstel.[5]

De Volkskrant typeerde Yeşilgöz door haar vasthoudende karakter als een pitbull met empathie.[6]

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Yeşilgöz kwam voor de VVD de Tweede Kamer in op plek 19. Ze begon als woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking, Emancipatie en Media. Als woordvoerder Emancipatie maakte zij zich hard voor een effectieve aanpak van antisemitisme. Zij diende, samen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie een initiatiefnota[7] hiervoor in die aangenomen werd met een meerderheid van de stemmen in de Tweede Kamer.

Vanaf oktober 2017, sinds het aantreden van het kabinet-Rutte III was Yeşilgöz woordvoerder klimaat, energie en gaswinning. Hier hield zij zich bezig met het Klimaatakkoord en de Klimaatwet. Ook zette zij als woordvoerder energie, met fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, namens de VVD kernenergie weer op de agenda.

Sinds september 2019 was zij woordvoerder justitie en veiligheid. Yeşilgöz hield zich bezig met onder andere de aanpak van georganiseerde misdaad en de aanpak van terrorisme. Yeşilgöz diende moties in om de kroongetuigenregeling te moderniseren, bedreigde advocaten en journalisten beter te beschermen en 'haatimams' te weren in de Schengen-zone. Ook pleitte ze voor het bewapenen van handhavers die hiervoor bevoegd en bekwaam worden geacht en voor bodycams en tasers voor politieagenten.

Nadat ze op 25 mei 2021 beëdigd werd als staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat hield ze haar Tweede Kamerzetel aan. De Raad van State oordeelde dat deze combinatie voor een demissionair bewindspersoon dan wel was toegestaan, maar vond het tegelijkertijd een ongelukkige combinatie en adviseerde het kabinet hierover meer duidelijkheid te geven. Yeşilgöz legde daarop haar Kamerlidmaatschap per direct neer.[8]

Vuurwerk[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2019 kwam Yeşilgöz binnen haar partij in opspraak nadat zij, naar eigen zeggen voor de veiligheid van politiemensen en hulpverleners, had gepleit voor een verbod op single shots en zware vuurpijlen in de categorie F2. Kort erna bleek dat dit standpunt niet werd gedeeld door een meerderheid van de VVD-fractie.[9] Yeşilgöz kwam hier eerlijk voor uit. Evengoed zwengelde ze daarmee de discussie aan over een hardere aanpak van knalvuurwerk binnen haar fractie. Drie maanden later ging de VVD-fractie toch akkoord met het eerste voorstel van Yeşilgöz om alleen nog siervuurwerk toe te staan. Daarmee werd een meerderheid bereikt voor een verbod op single shots en vuurpijlen in de categorie F2.

Berechten ex-ISIS-strijders[bewerken | brontekst bewerken]

Yeşilgöz werd medio oktober 2019 het middelpunt van een heftig meningsverschil tussen de vier coalitiepartijen van het kabinet-Rutte III door vast te houden aan het VVD-uitgangspunt dat door de Koerden in kampen in Syrië gevangen gehouden IS'ers ter plaatse dienden te worden berecht. Wat Yeşilgöz betreft zouden de terrorisme-verdachten niet naar Nederland gehaald moeten worden. Hiermee ging zij met name tegen de wens van regeringspartijen D66 en ChristenUnie in, die voorstander waren van terughalen van de ISIS-vrouwen en -kinderen en berechten in Nederland.[10][11]

Staatssecretaris[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 mei 2021 werd Yeşilgöz benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het demissionaire kabinet-Rutte III. Zij nam een deel van het takenpakket op zich van minister Bas van 't Wout (EZK), die voor een periode van tenminste drie maanden was teruggetreden vanwege een burn-out. Yeşilgöz werd belast met de portefeuille klimaat en energie.