Dilan Yeşilgöz-Zegerius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dilan Yeşilgöz-Zegerius
Yeşilgöz (2018)
Algemene informatie
Geboren 18 juni 1977
Geboorteplaats Ankara (Turkije)
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 23 maart 2017
Partij VVD
Politieke functies
2014-2017 Gemeenteraadslid in Amsterdam
2017-heden Lid Tweede Kamer
Biografie op Parlement.com
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Ankara, 18 juni 1977) is een Nederlands politica van Turks-Koerdische afkomst. Namens de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is zij sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Migratie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1984 kwam zij met haar moeder en zusje naar Nederland, nadat haar Turks-Koerdische vader al drie jaar eerder als politiek vluchteling uit Turkije was gevlucht vanwege zijn vakbonds- en andere politiek getinte activiteiten. Ze was eerder bestuursadviseur veiligheid en zorg van het college van burgemeester en wethouders en gemeenteraadslid in Amsterdam (2014–2017). Daarnaast was zij eigenaar van Bureau DNW in Amsterdam. In 2015 was Yeşilgöz commentator voor Studio PowNed van omroep PowNed. Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2021 staat zij op plek 5 van de VVD-kandidatenlijst.[1]

Als raadslid zette Yeşilgöz zich in voor het aanpakken en strafbaarstellen van straatintimidatie van vrouwen en LHBT’ers. Haar inzet duurde drie jaar, steeds werd het voorstel door een meerderheid van de Gemeenteraad en het stadsbestuur afgewezen. Bij haar vertrek naar de Tweede Kamer prees toenmalig burgemeester Eberhard van der Laan haar vasthoudendheid en noemde het zijn afscheidscadeau aan Yeşilgöz dat in Amsterdam, op basis van het nieuwe voorstel dat ze toen met Marijke Shashavari van het CDA had ingediend, een integrale aanpak van straatintimidatie zou komen. Een meerderheid van de Gemeenteraad stemde in met dit voorstel.[2]

De Volkskrant typeerde Yeşilgöz door haar vasthoudende karakter als een pitbull op hakken.[3]

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Yeşilgöz kwam voor de VVD de Tweede Kamer in op plek 19. Ze begon als woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking, Emancipatie en Media. Als woordvoerder Emancipatie maakte zij zich hard voor een effectieve aanpak van antisemitisme. Zij diende, samen met Gert-Jan Segers van de ChristenUnie een initiatiefnota[4] hiervoor in die aangenomen werd met een meerderheid van de stemmen in de Tweede Kamer.

Vanaf oktober 2017, sinds het aantreden van het kabinet Kabinet-Rutte III was Yeşilgöz woordvoerder Klimaat, Energie en Gaswinning. Hier hield zij zich bezig met het Klimaatakkoord en de Klimaatwet. Ook zette zij als woordvoerder Energie, met fractievoorzitter Klaas Dijkhoff, namens de VVD kernenergie weer op de agenda.

Sinds september 2019 is zij woordvoerder Justitie en Veiligheid. Yeşilgöz houdt zich bezig met onder andere de aanpak van georganiseerde misdaad en de aanpak van terrorisme. Yeşilgöz diende moties in om de kroongetuigenregeling te moderniseren, bedreigde advocaten en journalisten beter te beschermen en haatimams te weren in de Schengen-zone.

Ook heeft ze gepleit voor het bewapenen van handhavers die bevoegd en bekwaam zijn en voor bodycams en tasers voor agenten.

Vuurwerk[bewerken | brontekst bewerken]

In oktober 2019 kwam Yeşilgöz in opspraak nadat zij, voor de veiligheid van politiemensen en hulpverleners, had gepleit voor een verbod op single shots en zware vuurpijlen in de categorie F2. Kort erna bleek dat dit standpunt niet werd gedeeld door een meerderheid van de VVD-fractie.[5] Yeşilgöz kwam hier eerlijk voor uit. Evengoed zwengelde ze daarmee de discussie aan over een hardere aanpak van knalvuurwerk binnen haar fractie. Drie maanden later ging de VVD-fractie toch akkoord met het eerste voorstel van Yeşilgöz om alleen nog siervuurwerk toe te staan. Daarmee werd een meerderheid bereikt voor een verbod op single shots en vuurpijlen in de categorie F2.

Berechten ex-ISIS-strijders[bewerken | brontekst bewerken]

Yeşilgöz werd medio oktober 2019 het middelpunt van een heftig meningsverschil tussen de vier coalitiepartijen van het kabinet-Rutte III door vast te houden aan het VVD-uitgangspunt dat door de Koerden in kampen in Syrië gevangen gehouden IS'ers ter plaatse dienen te worden berecht. Wat Yeşilgöz betreft zouden de terroristen niet naar Nederland gehaald moeten worden. Hiermee ging zij met name tegen de wens van regeringspartijen D66 en ChristenUnie in, die voorstander waren van terughalen van de ISIS-vrouwen en -kinderen en berechten in Nederland.[6][7]