Dilek Yarimadasi

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Dilek Yarimadasi is een Turks Milli Park aan de Egeïsche Zee. Het grootste deel van het natuurpark staat onder toezicht van het leger wegens de nabijheid van het Griekse eiland Samos. Het park ligt tussen de districten Didima en Kuşadası in de provincie Aydin.

Het park beslaat de kunsten van het schiereiland met bergtoppen van de keten Samsun, maar ook de delta van de rivier de Meander en de lagunes behoren tot het park. Daardoor is het gebied ook beschermd als Ramsargebied.

In het park zijn nog enige Ionische dorpen uit de 9e eeuw voor Christus aanwezig, waaronder Panionnion, Thebai, Doganbey, Karine, Hagios Antonios.

Doganbey was bewoond door Grieken tot 1924 en na de volksverhuizing door Turken die het enkele jaren later verlieten. Momenteel is het dorp een openluchtmuseum van oude gebouwen en is het oude schoolgebouw verbouwd tot informatiecentrum.

Schaalmodel van de delta met het schiereiland op de achtergrond. Helemaal (midden) achter is Samos te zien

Gegevens[bewerken]

  • Oppervlakte: 109,85 km²
  • Oppervlakte schiereiland: 10 985 hectare
  • Oppervlakte delta: 16 690 hectare
  • Hoogste punt: 1237 m
  • Biotopen: delta en bergen, rivier, lagunes, bos, rotsen

Fauna[1][bewerken]

Zoogdieren[bewerken]

28 soorten aangetroffen waaronder de lynx, de Anatolische panter, de Mediterrane monniksrob, het wild zwijn, de caracal, de gewone jakhals, de wimperspitsmuis, de egel, het gewoon stekelvarken, de haas, de wilde kat, de Kaukasuseekhoorn, de rode vos, de gewone vinvis en de gestreepte hyena.

Reptielen[bewerken]

42 soorten werden aangetroffen waaronder de hardoen, de Moorse landschildpad, de gewone kameleon, de Coluber rubriceps, de johannisskink, de Mabuya aurata, de katslang, de slanke wormslang, de Eirenis modestus, de Coluber jugularis (zwarte zweepslang), de dobbelsteenslang, de Kleinaziatische adder en de Europese glasslang,

Amfibieën[bewerken]

De gevonden soorten zijn onder andere de groene pad en de boomkikker.

Vogels[bewerken]

256 soorten aangetroffen waarvan er 70 daar broeden. De voorkomende soorten zijn: de dwergaalscholver, de kroeskoppelikaan, de kleine zilverreiger, de grote zilverreiger, de kleine torenvalk, de ijsvogel, de arendbuizerd, de slobeend, de boerenzwaluw, de merel, de zwarte ooievaar, de woudaap, de wilde eend, de rode flamingo, de visarend, de blauwe rotslijster, de kerkuil en de zeearend.

Vissen[bewerken]

De aangetroffen zeevissen zijn de goudbrasem, de Europese zeebaars, de gewone zeebrasem, de mugil cephalus en de gewone tong.

De aangetroffen vissen in de lagune zijn, de mugil cephalus, de dunlipharder, de goudharder, de mugil saliens, de Europese zeebaars, de goudbrasem, de paling, de zilversmelt, de Synodus saurus, de moeraal, de kongeraal, de geep, de wijting, de Phycis phycis, de Serranus hepatus, de bruine tandbaars, de Epinephelus caninus, de wrakbaars, de leervis, de goudmakreel, de zwarte ombervis, de ombervis, de mullus barbatus, de Pagrus pagrus, de Pagrus caeruleostictus, de bokvis, de tandbrasem, de Diplodus cervinus,de zwartkopzeebrasem, de zandsteenbaars, de monniksvis, de bruine konijnvis, de Gobius bucchichi, de Cephalus cephalus, de puistige schorpioenvis, de rode schorpioenvis, de vlaggenbaarsje en de dikrugtong

Ongewervelden[bewerken]

Vele duizenden soorten ongewervelden werden aangetroffen zowel op het land als in het water waarvan enkel noemenswaardig zijn waaronder de zee-egel, de achtarm, de Dolium Galea, de zeester en de Petrosia ficiformis.

Flora[bewerken]

Het gebied bevat 804 plantensoorten van 95 families.[2] Speciale soorten zijn de tamme kastanje, jeneverbes vooral de Juniperus Phoenicia, de steeneik, de hulsteik, de Italiaanse cipres, de Sedum sediformes, de calutea melanocalyx, het wilgenroosje, de gewone vogelmelk en de cupressus horizontalis. Maar ook de Posidonia oceanica.

Informatiecentrum[bewerken]

Het informatiecentrum is gevestigd in het oude schoolgebouw van Doganbey (Domatia) en bevat naast een conferentiezaal, een cafetaria en een bibliotheek ook een klein museum van opgezette dieren, informatieborden over de dieren en het park en een maquette van het gehele park. Men kan ook vanuit het centrum via telescopen vogels in de rivierdelta bekijken.

Geschiedenis van het park[bewerken]

Externe link[bewerken]