Dimethyltryptamine

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dimethyltryptamine
Structuurformule en molecuulmodel
Dimethyltryptamine
Algemeen
Molecuulformule C12H16N2
IUPAC-naam 2-(1H-indol-3-yl)-N,N-dimethylethanamine
Andere namen N,N-Dimethyltryptamine
Molmassa 188,27 g/mol
SMILES
CN(C)CCC1=CNC2=C1C=CC=C2
CAS-nummer 61-50-7
Waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen
Fysische eigenschappen
Smeltpunt Afhankelijk van kristalvorm: 49 °C of 74 °C
Kookpunt Bij 0,8 hPa: 160 °C
Tenzij anders vermeld zijn standaardomstandigheden gebruikt (298,15 K of 25 °C, 1 bar).
Portaal  Portaalicoon   Scheikunde

Dimethyltryptamine, ook bekend als DMT is een indoolalkaloïde met een moleculaire structuur verwant aan de neurotransmitter serotonine. DMT heeft psychoactieve eigenschappen en kan worden gerookt, geïnjecteerd of (gecombineerd met stoffen die orale opname mogelijk maken, zie ayahuasca) oraal toegediend worden. DMT behoort tot de hallucinogene en entheogene (Grieks, de godheid binnenin opwekkende) drugs. De functie van de stof in de natuur is tot dusver niet duidelijk, al blijkt uit onderzoek dat DMT mogelijk een rol speelt bij schizofrenie, bijna-doodervaringen en visueel dromen.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De stof is van nature aanwezig (endogeen) bij een breed scala aan organismen, waaronder de mens.[1] Enkele planten die deze stof aanmaken zijn de bomen Acacia en Mimosa hostilis. De paddensoort Incilius alvarius produceert 5-MeO-DMT, een sterk aan DMT verwante stof.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

DMT werd voor het eerst gesynthetiseerd in 1931 door de Canadese scheikundige Richard Manske.[2] In 1946 werd het voor het eerst geëxtraheerd uit de wortel van de plant Mimosa door de Braziliaanse plantkundige en scheikundige Gonçalves de Lima, die de stof nigerine noemde. In 1971 werd DMT illegaal in de Verenigde Staten, wegens de '1971 Convention on Psychotropic Substances'.

In de jaren 80 en 90 van de twintigste eeuw werd de drug omschreven als "businessman's trip", omdat een trip maar zo'n 15 à 30 minuten duurt wanneer de stof gerookt wordt. Het roken van DMT gebeurt door middel van een zogenaamde "Freebase-pijp", of door een in DMT geweekt en verzadigde planten of kruidenmix te roken in een joint.

In de afgelopen jaren zijn er hevige discussies gaande omtrent de ervaringen van gebruikers van DMT en het toepassen van DMT bij bijvoorbeeld terminale kankerpatiënten. Trips worden over het algemeen als spiritueel, openbarend en diep intrigerend ervaren. Bij een correcte dosis maakt een hoog percentage van de gebruikers een "Egodood" mee. Een staat van bewustzijn waarbij de grenzen tussen de persoon en het universum vervagen; het ego verdwijnt. Deze ervaring wordt door veel mensen als bevrijdend en spiritueel verzadigend ervaren, omdat men het gevoel heeft deel te zijn met de kosmos. Men kan hierdoor het idee van sterven aanvaarden. [3]

Chemische informatie[bewerken | brontekst bewerken]

DMT is een derivaat van tryptamine, die wordt gevormd door de twee waterstofatomen die verbonden zijn aan het niet-aromatische stikstofatoom in het tryptaminemolecuul te vervangen door methylgroepen.