Dimetindeen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Esculaap Neem het voorbehoud bij medische informatie in acht.
Raadpleeg bij gezondheidsklachten een arts.
Dimetindeen
Chemische structuur
Structuurformule van dimetindeen
Gebruik
Merknamen Fenistil (dimetindeen-maleaat)
Indicaties allergie
Voorschrift/recept ja
Toediening oraal
Databanken
CAS-nummer 5636-83-9
ATC-code R06AB03
PubChem 21855
Chemische gegevens
Molecuulformule C20H24N2
IUPAC-naam (RS)-N,N-Dimethyl-3- [1-(2-pyridyl)-ethyl]-1H- indeen-2-ethanamine
Molmassa 292,42 g/mol
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

Dimetindeen is een anti-allergicum. Het is een sterk werkend antihistaminicum dat werkt op het niveau van de H1-receptoren. Het wordt voorgeschreven voor de symptomatische behandeling van allergieën die veroorzaakt worden door histamine, waaronder hooikoorts, jeuk na insectensteken, netelroos, ontstoken neusslijmvlies of loopneus, en ontstoken ogen (conjunctivitis) door allergie.

Dimetindeen is een chirale verbinding met één chiraal centrum. In geneesmiddelen wordt de racemaat, een 1-op-1 mengsel van beide optische isomeren (S)- en (R)-dimetindeen, gebruikt; gewoonlijk als het zout met maleïnezuur. Het CAS-nummer van dit zout is 3614-69-5.

De merknaam is Fenistil (Novartis), in Nederland vergund sedert 1990[1]; verkrijgbaar als druppels voor oraal gebruik, tabletten of retardtabletten (met verlengde afgifte).

Dimetindeen is een antihistaminicum van de eerste generatie. Het heeft een versuffend effect en wordt daarom niet veel meer gebruikt. Nieuwere antihistaminica, zoals desloratadine vertonen die bijwerking niet of althans in mindere mate.