Dimitry Mosa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dimitry Mosa (Dudinka, 1978) is een Russische zanger, woonachtig in Nederland. Hij is geboren in het Siberië en opgegroeid in de Oekraïne. In 2003 is hij naar Nederland verhuisd.

Dimitry is op jonge leeftijd begonnen met het spelen van Knoppenaccordeon en heeft zich hierop toegespitst tijdens zijn middelbare en hogere opleiding. Aanvankelijk is hij als muziekdocent aan het werk gegaan op de Hogere School voor Cultuur in Donetsk. Daarnaast was hij als muzikant en solist werkzaam bij het Folkloristisch ensemble 'Ozorniye Naigrishi'. Hiermee reisde hij door heel Europa en stond op vele grote podia. Hij trad regelmatig op voor regeringsleiders en voor de Oekraïense staatsomroep.

In Nederland is Dimitry vooral bekend van het televisieprogramma Mooi! Weer De Leeuw, waar hij meerdere keren te gast was. Met de combinatie van zijn jeugdige uiterlijk, zijn bontmuts, kleine postuur (1,62 m) en zijn heldere hoge stemgeluid is hij een opvallende verschijning.

In april 2010 komt Dimitry zijn eerste Nederlandstalige single uit, getiteld "Als ik de Wolga zie". Hierin zingt hij over zijn liefde voor zijn thuisland Rusland. Op 12 mei 2010 is hij hiermee te horen in het ochtendprogramma van Giel Beelen op 3FM.

In het voorjaar van 2012 doet Dimitry mee aan het derde seizoen van Holland's got talent op RTL4. Tijdens de eerste uitzending van de auditierondes op 30 maart is te zien hoe hij met het nummer 'Kalinka' doorgaat naar de volgende ronde. In de uitzending van 27 april wordt Dimitry gekozen als één van de acts die door mogen gaan naar de liveshows. In de eerste liveshow (en tevens halve finale) op 4 mei zingt hij het nummer 'Otschi Tschjornije'. Dimitry zit echter niet bij de twee acts van die avond die doorgaan naar de finale.

Op 22 mei 2012 komt de 'EK Polka' uit, een moderne versie van het Poolse volksliedje 'Hej Sokoly' ter ere van het EK voetbal, dat gehouden werd in Polen en Oekraïne. De EK Polka wordt al gauw opgepikt door Snackfabrikant Mora die het liedje gebruikt in hun radiocommercial die te horen is rond het EK voetbal.